Поскъпва обучението в някои от специалностите в Софийския университет

Сн. БГНЕС, архив

Таксите за част от специалностите на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще бъдат увеличени през новата учебна година (220/2021 г.). Повишението е между 20 и 150 лева и важи само за младежите, които ще бъдат приети в предстоящата кандидатстудентска кампания.

Това е решил Академичният съвет на висшето училище, съобщиха от университета. Сред спезиалностите, за които годишнат атакса за обучение ще се увеличи са и популярните "Информатика", "Информационни системи", "Компютърни науки" и "Софтуерно инженерство", за които вече ще се плащат 900 лева при 800 лева на година в момента. По 800 лева (при 750 лева в момента) ще струва годишното обучение по "Компютърно инженерство" и "Комуникации и физична електроника" (Физически факултет).

Със 140 лева поскъпва годишната такса за специалностите от Стопанския факултет "Стопанско управление", "Икономика и финанси" и "Счетоводство, финанси и дигитални приложения" (на английски език), както и за "Регионално развитие и политика" в Геолого-географския факултет. Първокурсниците редовно обучение в тях ще плащат по 600 лева на година.

Толкова става таксата и по "Религията в Европа" и "Теология" (увеличение от 500 на 600 лева), по "Философия" (увеличение от 580 на 600 лева). За обучението по "Философия" на английски език таксата се увеличава от 854 лева на 900 лева.

По 900 лева ще са таксите по специалностите "Агробиотехнологии", "Биология", "Биомениджмънт и устойчиво развитие", "Екология и опазване на околната среда", "Молекулярна биология", "Биотехнологии", "География" и "Геология", "Геопространствени системи и технологии", "Приложна математика".

От 640 на 700 лева се увеличава таксата за първокурсници по "Математика" и "Статистика". За "Графичен дизайн" и "Музикални медийни технологии и тонрежисура" вече ще се плащат по 800 лева на година при 780 лева в момента.

Без промяна остават годишните такси за обучение на новоприети студенти в Историческия факултет, Медицинския факултет, Факултета по химия и фармация, Юридическия факултет, Факултета по журналистика и масова комуникация, Физическия факултет, Факултета по славянски филологии, Факултета по класически и нови филологии и Факултета по педагогика.

Няма промяна на таксите за кандидатстване в Софийския университет за учебната 2019/2020 година и те остават 30 лева за явяване на изпит и 30 лева за участие в кандидатстудентската кампания и класиране. Няма промяна и в таксата от 50 лева за конкурсен изпит на кандидат-докторанти.

За трета поредна година новоприетите студенти с максимален състезателен бал във Факултета по математика и информатика, професионално направление "Математика", специалности "Математика" и "Статистика" в бакалавърска степен се освобождават от заплащане на годишната такса за обучение за първата година.

За да бъдат утвърдени таксите за обучение и кандидатстване, те трябва да бъдат гласувани от Министерския съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България