Поскъпване на газа и парното от октомври

Дали ръстът на цената синьото гориво ще е 15% още не е сигурно

Поскъпване на газа и парното от октомври

От октомври ще има поскъпване на природния газ и съответно на топлинната енергия, но още не е сигурно дали увеличението на цената ще е прогнозираното от "Булгаргаз" 14.34 на сто още не се знае, тъй като предстои в началото на септември държавният доставчик да внесе окончателните си разчети и по тях да се произнесе Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Регулаторът обаче вече има силно ограничени възможности за натиск върху ръста на тарифата, след като при определянето на цената от 1 юли приспадна от нея взет в повече от дружеството приход в предишни ценови периоди. така поскъпването бе сведено до малко под 11 процента вместо исканите малко над 18 на сто

Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов пред журналисти в четвъртък.

Със сигурност ще има повишение на цената на природния газ от 1 октомври, тъй като това зависи от цената на суровия петрол на световните пазари, коментира Иванов, но не се ангажира с прогноза за ръста. Той припомни, че по закон до 10 септември "Булгаргаз" трябва да внесе в комисията ценово заявление с актуални разчети.

КЕВР ще се съобрази с направеното заявление, но то ще бъде щателно анализирано и проверено от страна на експертите и до края на септември ще има решение за цената на газа през последното тримесечие на 2018 г..

Иванов обаче посочи, че "възможностите на комисията са силно ограничени, преди всичко трябва да проверим начина, методиката на изчисленията и да намерим дали предложената цена е в съответствие с договора, който има между "Газпром-Експорт" и "Булгаргаз", за доставка на природния газ". По думите му обаче движението на цените на суровия петрол и на курса на долара са в неблагоприятна посока и има риск от поскъпване.

Съгласно нормативната уредба при повишение или намаление на цената на газа с повече от 5 процента се променят и цените на топлофикационните дружества, които ползват суровината в дейността си. Как ще се отрази бъдещото поскъпване на газа върху парното и топлата вода също е въпрос на изчисления от страна на регулатора и Иванов не пожела да се ангажира с прогнози на толкова ранен етап.

Според обявените от "Булгаргаз" в началото на август прогнози, цената на суровината през четвъртото тримесечие на 2018 г. трябва да е 458.44 лв. за 1000 куб. м или 43,54 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Спрямо сегашната тарифа увеличението на цената при измерване на обема на доставките е 57.49 лв. за 1000 куб. м или 14,34 %, а при цена за енергия – 5.75 лв./МВтч или 15,22%.

Доставчикът обяснява, че поскъпването се дължи на очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, на по-високия курс на щатския долар спрямо лева, но и също така вкарва в цената негативния за финансите му ефект от това, че регулаторът одобри за третото тримесечие по-ниска от исканата цена на газа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес