Поскъпване на газа с 1/3 от април изчисли "Булгаргаз"

Поскъпване на газа с 1/3 от април изчисли "Булгаргаз"

Държавният газов доставчик "Булгаргаз" прогнозира поскъпване на горивото с 32.44 на сто от 1 април 2017 г. Това рязко увеличение на цената се налага заради определените от енергийния регулатор тарифи от 1 януари, които са по-ниски от тази, на които дружеството купува суровината от руската "Газпром". Освен това за второто тримесечие руската компания отново предвижда повишаване на цената, а и има промяна на курса на лева към долара, обясниха от "Булгаргаз" причините за прогнозираното поскъпване.

Според изчисленията на газовата компания, от 1 април цената на продавания от нея природен газ трябва да е 371.10 лв. за 1000 куб. м като в нея не се включват таксите за пренос, акциз и ДДС. Това е увеличение с 90.89 лв или 32.44 % спрямо прилаганата в момента тарифа.

В края на декември Комисията за енергийно и водно регулиране определи повишаване на цената на газа с 4.65 на сто, което бе значително под исканото от "Булгаргаз" поскъпване над 13 процента.

Вероятно тогавашното потискане на ръста на цената е взето, за да не се налага промяна на цената на топлоенергията в средата на отоплителния сезон. Според нормативните правила при поскъпване на газа с повече от 5 на сто, трябва да се променят и цените на топлоенергията и на тока, произвеждат от топлофикациите.

Така шоковото поскъпване на газа е оставено за след края на отоплителния сезон, когато традиционно падат сметките към топлофикациите и се предполага, че абонатите по-лесно могат да преглътнат повишението.

Окончателното предложение на “Булгаргаз“ за утвърждаване цената на природния газ за второто тримесечие на 2017 г. ще бъде внесено в енергийния регулатор на 10 март, допълват от доставчика.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес