Поскъпване на газа с близо 11 на сто иска "Булгаргаз"

Поскъпване на газа с близо 11 на сто иска "Булгаргаз"

Природният газ да поскъпне с 10.78 на сто от октомври, иска "Булгаргаз" от Държавната комисия за енергийно и водно (ДКЕВР), съобщиха от газовата компания във вторник. Съгласно наредбата за регулирането на цените на природния газ дружеството изготвя разчети на цените на всеки три месеца според промяната в цените на алтернативните петролни продукти, както предвижда договорът с "Газпром".

Според изчисленията на "Булгаргаз" синьото гориво трябва да поскъпне с 34.46 лв. до цена от 353.98 лв. за 1000 куб. м. Причината е в продължаващия пети месец ръст на цените на алтернативните петролни продукти на международните пазари. Така за последното тримесечие цената на мазута с 1 процент съдържание на сяра е скочила с 14.58 на сто, а мазутът с 3.5 на сто съдържание  на сяра се е повишил  с 12.70 на сто. Газьолът е  поскъпнал с 6.38 процента.

С исканото от газовата компания повишение на цената на горивото среднопретеглената цена за 2007 г. ще е с 9 процента по-висока от миналогодишната, се посочва в съобщението. В него се допълва, че въпреки това цените на българския пазар през последното тримесечие на годината ще бъдат по-ниски от европейските със 160 лв. за 1000 куб. м или 30 на сто. Според дружеството задържането на цените у нас е възможно заради графика за повишение на цените, договорен в края на миналата година с "Газпром".

Предложените от "Булгаргаз" цени подлежат на одобрение от ДКЕВР.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес