Поскъпване на градските разговори от април иска БТК

БТК е подала искане за промяна на цените на предоставяните от телекома телефонни услуги. Това съобщи в сряда пред журналисти Гергана Сърбова, председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), която до края на март трябва да се произнесе по документите на БТК. С тях телекомът обосновава искането си за поскъпване на градските разговори и намаляване на междуградските и международните.

Промяната на основната тарифа на БТК се налага заради ребалансирането на цените на телефонните услуги, който компанията е задължена да изпълнява във връзка с приетите ангажименти по присъединяването на България към Европейския съюз, обясниха от телекома. Освен това базовата ценова тарифа на БТК трябва да покрива разходите ѝ по предоставянето на фиксираната гласова телефонна услуга. Предложеното изменение не изпреварва ръста на инфлацията и Брутния вътрешен продукт в страната за периода 2004 - 2005 г.

Новата основна тарифа на БТК обаче ще позволи на компанията да предостави на клиентите си различни ценови предложения и пакети, отчитайки изменението на потребителското търсене и категориите крайни потребители. Освен досегашните си 5 абонаментни плана за дома - Икономичен, Ограничен и БТК 12, БТК 15 и БТК 20, компанията разработва ново предложение и към бизнес потребителите на гласовата телефония в България.

Освен новите тарифи, БТК е поискала от КРС да въведе отчитане на телефонните разговори по минути, казаха още от телекова. В момента на 66 на сто от клиентите на БТК могат да се тарифират разговорите по продължителност. До края на 2005 г. те ще достигнат 80%. Затова компанията предвижда да предложи на потребителите си - цифрови и аналогови абонати с компютризирана система за таксуване, тарифни планове, основани на цена на секунда. Таксуването в импулси ще остане валидно само за аналоговите постове, за които няма техническа възможност за отчитане в минути.

В края на март КРС ще проведе търг за трите UMTS-лиценза, каза още Гергана Сърбова. Петима са кандидатите за изграждане на далекосъбощителните системи за GSМ-ите трето поколение. Това са МобилТел, ГлоБул, БТК, регистрираната в Англия Фърст Плейс и шведската телекомуникационна компания Теле свест.

През тази седмица КРС ще одобри тръжната документация за участие в процедурата за предоставяне на UMTS-разрешителните. От 10 февруари се предвижда да се продават документите за участие в явния търг, но с тайно наддаване, който ще се проведе по подобие на този за втория GSM-лиценз. До две години след получаването на лиценза, операторите ще трябва да започнат да предоставят най-модерните телекомуникационни услуги на определен процент от населението.

До края на тази седмица КРС ще се произнесе по заявката на МТел за предоставянето на лиценз за фиксираните телефонни услуги, каза още Сърбова.

На пресконфренецията шефът на КРС обяви, че комисията ще подобрява събирането на данни за състоянието, развитието и тенденциите в сектора, както и да се извърши анализ на цените на дребно.

Ще се задълбочават наблюденията и оценките върху поведението на операторите със значително въздействие върху пазара. КРС трябва да има достатъчна информация за структурата му и за реалните участници в него, за да може да привлече нови инвеститори, аргументира се Сърбова. Ще се следи и за спазването на времевите показатели при предоставянето на услугите, които да равнопоставят играчите на пазара, допълни тя. Акцент в работата на комисията е и задълбочения анализ на пазарните позиции и на мобилните оператори след реалната поява на третия GSM-оператор.

Комисията ще следи и развитието на пазара на кабелните телевизионни мрежи и ще бъде засилен контролът върху качеството на предоставяните от тях нови услуги. В областта на пощенските услуги акцентът ще е върху спазване на изискванията за сигурност и качество на услугата, посочи Гергана Сърбова.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?