Поскъпването на билета в София надали ще мине

Поскъпването на билета в София надали ще мине

Повишаването на цената на еднократния билет за градския транспорт в София от 1 лев на 1.60 лв. изглежда все по-малко вероятно да бъде одобрено от Столичния общински съвет (СОС) на заседанието му в четвъртък, след като миналата седмица всички общински съветници освен представителите на ГЕРБ се обявиха против, а във вторник "Движение България на гражданите" не даде мандат на своите трима членове на градския съвет да подкрепят поскъпването.

Съгласно решението на Изпълнителния съвет на партията, общинските съветници на ДБГ в СОС Прошко Прошков, Стефан Марков и Иветка Петрова от групата на Реформаторския блок няма да подкрепят увеличението от 60% на цената на градския транспорт.

Срещу поскъпването вече се обявиха и останалите съветници от Блока, както и от БСП, от групата "Патриоти" на ВМРО и "Атака" и от групата "Пет". Дори кметът на града Йорданка Фандъкова от ГЕРБ заяви, че не стои зад поскъпването, но реакцията отпреди ден е твърде закъсняла.  На управляващите в София от ГЕРБ не им достига един глас в СОС, за да си гласуват сами промяната в цената.

Мотивът на ДГБ да не одобри предложението на ГЕРБ е, че не са използвани всички ресурси за оптимизация на разходите в Центъра за градска мобилност (ЦМГ), за да се взема решение за такова драстично поскъпване на еднократния хартиен билет.

Според партията на Меглена Кунева трябва да се оптимизира ЦГМ като щатен състав и работни заплати, нужни са въвеждане на тикет-системата, публичност на  договорите на ЦГМ и транспортните дружества, за да са ясни цените, на които се изкупуват горивата, енергията и консумативите.

Икономическата и политическа логика изискват преди да се пристъпва към натоварване на гражданите с плащане на 60 % увеличение на пътуването им с градския транспорт, да се използват всички вътрешни ресурси - нещо, което към момента не е направено, посочват от ДБГ.

Партията посочва, че преди 6 месеца в предизборните програми на нито една политическа сила, представена днес в СОС, не е присъствала политика на увеличаване цената на градския транспорт. С оглед на това, исканото увеличение без ясни мотиви и обосновка гражданите биха квалифицирали като подмяна на вота им и на дадения от тях мандат, аргументират се от Движение "България на гражданите".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?