Поскъпването на газа до 2.6% заради надвзети 5 млн. лв. от "Булгаргаз"

Поскъпването на газа до 2.6% заради надвзети 5 млн. лв. от "Булгаргаз"

Енергийният регулатор не приема поисканото от държавния газов доставчик "Булгаргаз" поскъпване на природния газ от април с 4.82 процента и смята, че увеличението трябва да е 2.6 на сто. Причината е в надвзет от дружеството приход през цените на синьото гориво през 2017 г., стана ясно по време на общественото обсъждане на тарифите в понеделник.

Работната група на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) установила, че през 2017 г. "Булгаргаз" е реализирало с 5 284 583 лв. повече приходи през миналата година от това, че в цената на газа са били вкарани повече от реално направените разходи. В резултат на това регулаторът е направил отрицателна корекция за въпросната разлика, която е отчетена между прогнозните и отчетни разходи на доставчика при доставката на природен газ на входа на газопреносната мрежа на България през миналата година.

Така регулатора смята, че цената на газа за крайните снабдители през второто тримесечие на годината трябва да е 361,82 лв. за 1000 куб м. или 34.04 лв за мегаватчаса без акциз и ДДС.

Тарифата включва компонента за услугата "обществена доставка“ в размер на 5.42 лв./1000 куб. м., както и компонента "задължение към обществото" за 1.37 лв./1000 куб. м., която покрива разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в газохранилището "Чирен". В цената не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа и се плащат допълнително от клиентите.

Представителите на обществения доставчик изразиха несъгласие с предложената от КЕВР цена. Според тях това ще доведе до загуби на дружеството. "Булгаргаз" и останалите заинтересовани страни имат един ден да изпращат възражения и становища по  определената от регулатора цена.

Окончателното решение ще бъде взето на 30 март. 

Председателят на енергийната комисия Иван Иванов коментира, че поскъпването на природния газ няма да се отрази върху цената топлинната енергия и на тока от когенерации, тъй като е под 5 процента, каквото е нормативното изискване.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?