Поскъпването на газа ревизирано, иска се 2.5%

Поскъпването на газа ревизирано, иска се 2.5%

“Булгаргаз“ е ревизирала надолу прогнозите си за поскъпването на природния газ от октомври и ще внесе в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заявление за повишаване на цената с 2.49 на сто, а не както планираше преди месец – 4.33 процента. Това съобщиха от дружеството, което е част от групата на “Българския енергиен холдинг“ в четвъртък.

Така газовата компания предлага на ДКЕВР да утвърди цена на природния газ за четвърто тримесечие на 2009 г. в размер на 374.13 лв. за 1000 куб. м без ДДС. Увеличението е 9.10 лв. (2.49 %) в сравнение с действащата цена.

Предишните изчисления на дружеството бяха за цена от 380.84 лв. за 1000 куб. м без ДДС., като беше ясно, че цената може да претърпи промяна както нагоре, така и надолу според движението на тарифите на алтернативните горива на международните пазари.

Заявлението ще бъде разгледано от ДКЕВР под председателството на новия шеф на комисията, след като на 10 септември изтича мандатът на председателя на регулатора Константин Шушулов. За неговия пост е номиниран Ангел Семерджиев, досега директор на газовия оператор “Българтрансгаз“ и бивш дългогодишен член на ДКЕВР, отговарящ за газовия сектор.

При обявяването на предишните намерения на “Булгаргаз“ за вдигане на цената с над 4 процента, Шушулов коментира, че това поскъпване няма да се отрази върху цените на топлоенергията, които са пряко свързани с газовите тарифи.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?