Поскъпването на газа се забавя до 5% през декември

Поскъпването на газа се забавя до 5% през декември

След октомврийското поскъпване на природния газ с 10 на сто и очакваното повишение на цената с малко под 6 процента през ноември, за декември държавният газов доставчик "Булгаргаз" очаква ръстът да се забави до около 5%. Това сочат обявените в неделя разчети на дружеството, но реалните стойности ще станат ясни едва на 1 декември, тъй като от април тарифите следват до голяма степен нивата на европейските газови борси.

Очакванията на "Булгаргаз" са цената за декември да е 27.64 лв./MВтч без цени за достъп, пренос, акцизи и ДДС. Направената преди месец прогноза за ноемврийската тарифа е тя да е 26.25 лв./МВтч отново без такси и ДДС, но и за нея крайната дума ще дойде на 1 ноември.

Утвърденото от енергийния регулатор повишение за октомври е 10 на сто. В момента природният газ, осигуряван от държавната фирма, струва 24.72 лв./MВтч , докато за миналия месец цената бе 22.46 лв.

В понеделник газовата компания ще проведе търгове по програмата за освобождаване на природен газ съгласно законовите си задължения. Количествата за ноември и декември са еднакви – по 740 492 Мвтч. Тези обеми ще се предложат на газовата борса, администрирана от дружеството "Газов хъб Балкан", на начална цена като прогнозираната за ноември регулирана цена от 26.25 лв./MВтч. В стартовата цена не е включен ДДС.

Споделяне

Още от Бизнес