Поскъпването на газа ще е над 12%, на парното – между 6 и 10%

Увеличението на цената от 1 април 2012 г. газа ще е над 12 процента, направи нова прогноза в неделя председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

"Нямам претенции, че съм врачка, но когато се правят прогнози, те се правят по анализ на параметрите, които определят цените. Става дума за прогнози на нивата, по които се търгува една суровина и съответните деривати. Попаднахме в период, в който нямаше успокояване нито на цените на нефта, нито курсът на долара падна", коментира той пред БНР.

 

Общественият газов доставчик "Булгаргаз" поиска повишаване на суровината от 1 април от близо 26 на сто, но ДКЕВР даде да се разбере, че няма до позволи подобен ръст в цените. първо изчисли, че повишението ще е 7-8 на сто, после се коригира да около 10 порцента, за да се стигне до сегашната прогноза за над 12 процента.

.

При подобно повишение на цената газа отражението върху тарифите на различните топлофикации ще е между 6 и 10%, допълни регулаторният шеф. При топлофикациите на въглища, които са много малко, няма да има промяна в цените.

 

Като успокоение за потребителите, той посочи, че ръстът на цените идва след края на отоплителния сезон и ако до зимата се договори друга цена на газа, може да се компенсира увеличението.

 

По повод поредните аварии в топлопреносната мрежа в столицата Семерджиев коментира, че в последните 7-8 години "Топлофикация - София" е минимизирала всякакви инвестиции и ефектът от това се чувства в крайните потребители.

 

"Независимо от това, цената на отоплението в София не е най-високата", заяви Ангел Семерджиев.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?