Поскъпването на храни и стоки изяде поевтиняването на тока

През първото тримесечие най-много са нараснали цените на бензин и зеленчуци

Поскъпването на храни и стоки изяде поевтиняването на тока

Намалението в цените на тока, топлоенергията и природния газ на практика не е почувствано от семейния бюджет на българите заради скока в цените на храните и други стоки. Това сочи анализ на КНСБ за издръжката на живота, представен в петък.

 

Издръжката на член от четиричленно домакинство в края на март е достигнала 566.26 лева според изчисленията на синдиката или едно семейство месечно трябва да разполага с 2264 лв., за да покрива задължителните си разходи за жилище, храна, облекло и почивка, спрямо българските стандарти.

 

През първото тримесечие на т.г. издръжката на живот е нараснала с 0.2 процента спрямо предходното тримесечие, а за едногодишен период се отчита ръст от 3.4 на сто.

 

Цените на хранителните стоки са се повишили с 1.8 процента, а нехранителните стоки и услуги - с 1.4 процента, спрямо предходното тримесечие. На годишна база увеличението е съответно с 4.9 и 2.1 на сто.

 

През първото тримесечие на годината най-голямо поскъпване има при зеленчуците - с 18.8 на сто, млякото и млечните продукти - с 0.9 процента, хляба и зърнените храни - с 0.5 процента. Намаление се отчита в цените на яйцата с 2.1 процента, при животинските и растителните храни - с 1.1 процента, при захарните изделия - с 1.5 на сто и при месото - с 0.1 на сто.

 

При жилищните наеми и разходите за поддържане на жилището цените са нараснали с 0.9 процента, като по-значително е поскъпването при такса смет - с 3.7 процента. Намаление се отчита при разходите за осветление, отопление и енергия с 5.1 на сто. Най-чувствително са поскъпнали през първото тримесечие бензинът и дизеловото гориво - средно с около 4.8 на сто.

 

Границата на бедност през последното тримесечие, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 216 лева на човек, което показва ръст с 0.5 на сто.

 

Според наблюденията на синдиката поскъпването на основни храни от първа необходимост ще доведе до още по-голямо самоограничаване на разходите на бедните домакинства.

 

С общ доход на член на домакинство до 310 лв. са 46.2 процента от домакинствата в страната, или около 3.4 млн. души. От тях под границата на бедност остават все още около 23 на сто от семействата с общ доход до 216 лв. на човек или 1.6 млн. души.

 

С общ доход от 311 до 566 лева месечната издръжка на човек са 36.8 на сто от хората или около 2.7 млн. души.

 

Домакинствата с общ доход на човек над издръжката на живот са около 17 процента или около 1.2 млн. души.

 

Основен източник на приходи е работната заплата, която формира 52.7 на сто от общия доход на домакинствата, като делът ѝ в структурата на общия доход нараства с 1.7 процентни пункта. Приносът на пенсиите към семейния бюджет е намалял от 30 на сто през 2011 година на 26.7 на сто през 2012 г. Задържат се нивата и от обезщетения за безработни и семейни добавки за деца.

 

Средната заплата за страната през 2012 г. е 766 лв. по данни на НСИ и отчита реален ръст от 8.4 процента на годишна база.

 

Според КНСБ нарастването на средната работна заплата се дължи на намаление на заетостта. Продължава да се задълбочава диференциацията между средните заплати в отделните отрасли и дейности, в някои от които разликата достига до повече от 6 пъти. Това показва висока степен на поляризация на доходите, което предполага задълбочаване на социалните неравенства, посочват от КНСБ.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?