Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Поскъпването на клинични пътеки ще е основно за големите болници

0 коментара
Поскъпването на клинични пътеки ще е основно за големите болници

От финансовото министерство предлагат увеличение в цените на 189 от общо 298-те клинични пътеки, по които хората се лекуват с пари от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Цените си ще запазят 65, а 44 пътеки ще бъдат с намалени цени през 2011 година. Това става ясно от изпратената от финансовото министерство документация в Българския лекарски съюз (БЛС). Съсловната организация трябва да даде становището си по направените предложения.

Преразглеждането на пътеките се чака отдавна, тъй като остойностяването им започна още през миналата есен. То се налага, защото в момента повечето пътеки са недофинансирани и реалните разходи, които болниците правят за дадено лечение, са много по-големи, от това което им се плаща. Публична тайна е, че не така стоят нещата за една малка част от пътеките, които са “надценени“.

Освен това финансовото министерство предлага да има различни цени на едни и същи пътеки в различните болници. От министерството се позовават на практиката, според която различните болници имат съвсем различни разходи. Така например при цена на една пътека от 759 лева една университетска болница е харчила за лечението 1072 лева, областната 583 лева, а общинската 464 лева.

От документите става ясно, че финансовото министерство предлага средната цена на клиничната пътека да стане 654 лева при 618 лева през 2009 година. Тази цена ще покрива 83% от реалните разходите по клинични пътеки на болниците или 17% от разходите пак ще останат за тяхна сметка. За сравнение през 2009 година не са покрити средно 22% от разходите. Тези проценти варират и има пътеки, при които недофинансирането е и ще остане по-голямо или по-малко.

Увеличението в пътеките е най-вече за университетските болници

Цените на някои спорни пътеки се намаляват, а на недооценените се увеличават, но като цяло прави впечатление, че поскъпването е основно за университетските и областните болници.

При едни от най-обсъжданите пътеки – кардиологичните – едни болници получават увеличение, други – намаление в цената. Цената на една от пътеките се намалява наполовина – от 3 518 лева на 1396 за университетските, 1229 за областните и 1117 лева за останалите. Друга пътека от 4 500 лева се увеличава на 5625 лева за университетските и запазва цената си за останалите болници. В кардиохирургията обаче има намаление на цените на почти всички пътеки, като при някои то е от 10 000 лева на 5 000 лева.

Националният консултант по кардиохирургия Генчо Начев изразява несъгласие с повишаването на цените на някои пътеки в кардиологията, за сметка на кардиохируиргията. Той предлага увеличаване на цените в кардиохирургията и намаляването им в кардиологията.

Увеличение получават пътеките в хематологията и лъчелечението, като при някои то достига седем пъти.

Пътеката за исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза например ще поскъпне от 2090 лева на 2613 лева за университетските и 2 299 за областните, а за общинските болници цената ѝ ще се запази. Пътеката за лечение на менингити ще има малко увеличение за университетските болници от 1716 на 1726 лева, а за останалите типове болници цената ѝ ще бъде намалена. Цените на няколкото вида пътеки за лечение на епилепсия ще се увеличат за всички видове болници, но те така или иначе не са високо платени – около 250-500 лева.

Значително намаление се предвижда в цените на гастроентерологичните пътеки. Цената на пътеката за високоспециализирани интервенционални процедури при заболявания на гастро-интестинален тракт от 1 375 лева ще бъде намалена на 594 лева за университетските, 523 лева за областните и 475 лева за останалите болници. Друга високоплатена пътека в гастроентерологията, свързана със заболявания на панкреаса и перитонеума, ще получи намаление в цената от 1540 лева на 1010 лева за университетските, 889 лева за областните и 808 лева за останалите болници.

Известно увеличение получават част от пътеките в урологията. Сериозно увеличение получава пътеката за хронична бъбречна недостатъчност при деца. От 330 лева цената ѝ се повишава на около 1000 лева за различните видове лечебни заведения. Малко увеличение има и на цените на пътеките в пулмологията, при общата хирургия няма особени промени. При съдовата хирургия има известно увеличение на цените.

Национални консулнанти са против разделението на болниците

При формирането на клиничните пътеки е взето предвид мнението на националните консултанти, като някои от тях имат своите възражения. Националният консултант по лъчелечение проф. Лилия Гочева, например, изказва мнение, че лъчелечебните центрове не могат да бъдат разделяни на общински и други, областни и университетски.

Националният консултант по гастроентерология Людмила Танкова изразява съмнения в точността на средните разходи по пътеките, предоставяни от НЗОК. Тя е съгласна с диференцирането на цените по вид болници.

Националният консултант по пулмология обаче се притеснява, че общинските болници няма да имат капацитет за извършване на някои пътеки при определените цени за 2011 г.. Има и консултанти, които смятат, че определянето на цените трябва да се извършва в преговори между БЛС и НЗОК, а не от финансовото министерство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.