Поскъпването на тока и парното от януари няма да е драстично

Според регулатора обаче ще трябват помощи за топлоенергията, както за бизнеса

Поскъпването на тока и парното от януари няма да е драстично

Електрическата и топлинната енергия няма да поскъпнат драстично от 1 януари 2022 г., но не може да няма промяна на ценовото решение от 1 юли 2021 г., както предлагат от "Демократична България", тъй като има нормативни обстоятелства. А и трябва да се реши проблемът с приходите на мрежовите оператори, които в момента са принудени да купуват енергия за технологичните си разходи от борсата на почти тройни цени от калкулираните в цените им за клиентите и това ги застрашава финансово. Това коментира председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов в сряда след участието си в конференция на Центъра за изследване на демокрацията, посветена на цялостното зелено възстановяване на страната.

Той отново отказа да се ангажира с разчети за повишението на цените на тока и парното, като поясни, че анализът още се работи и повишенията ще станат ясни до средата на декември, когато ще излезе доклада на работната група с предложенията за утвърждаване. "Обсъждането ще се проведе по съкратена процедура, каквато нормативна възможност има, а решението ще бъде взето на 1 януари, за да се отчетат всички компоненти", коментира Иванов.

"Това, което мога да кажа е, че няма да има този скок на цените, който го предвиждат по вестниците. Място за паника сред хората няма!", заяви още той.

Макар че, ако се спазва наредбата за ценообразуването, тарифите за топлинната енергия трябва да се повишат повече от тези за електрическата, регулаторът има механизми и там да не позволи големи отклонения нагоре, стана ясно от думите на Иванов.

Столичната топлофикация поиска от енергийното министерство да разработи механизъм за подпомагане на всички производители и потребители на топлинна енергия, заради двойното поскъпване на природния газ спрямо вкараните в цените от 1 юли, както това бе сторено за бизнеса. Фирмите получиха по 110 лв./МВтч компенсация в сметките си за октомври и ноември, заради рекордните борсови цени на тока, но за потребителите на топлинна енергия такава не бе приета. Според регулатора механизъм за такава помощ трябва да има, научи Mediapool.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?