Поскъпването на тока от октомври ще е до 10 на сто

Новата шефка на ДКЕВР обясни, че няма да работи силово, както предишния състав на комисията

Поскъпването на тока от октомври ще е до 10 на сто

Повишаването на цената на електроенергията от 1 октомври няма да е двуцифрено, а при парното няма да има поскъпване въпреки поисканото вдигане на тарифата на природния газ с 1.59 на сто. Това коментира пред журналисти в сряда назначеният преди две седмици нов председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. Тя обаче отказа да се ангажира с по-точни прогнози.

"Не мога да кажа мнението на комисията, защото още нещата не са коментирани и не можем да говорим за числа", обясни тя в първата си проява пред журналисти.

Изявлението ѝ обаче съответства на коментарите на министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов, че вдигането на цената на тока ще става плавно и дългосрочно.

По думите ѝ, регулаторът е колективен орган и никой от членовете на комисията не бива да се произнася преди въпросите да са обсъждани вътре в нея.

Тодорова заяви, че няма да се правят генерални промени в тарифирането на електроенергията заради краткото време което комисията има, за да вземе решение за нови цени след по-малко от две седмици.

"Нашата цел е да компенсираме в някаква степен предишни действия, които са довели до финансови дефицити в системата. Тоест няма да въвеждаме генерални изменения от 1 октомври", обясни тя по повод исканията на синдикати да има тарифи за бедни и богати или поне такива с прагове на консумацията.

Засега само доставчикът на ток в Югоизточна България ЕВН обяви, че е внесъл заявление за повишаване на цената на неговата енергия с близо 18 на сто. Останалите два снабдителя не са обявили дали искат увеличение и какво да е то, само заявиха, че очакват да им бъдат възстановени предишните приходи. От НЕК също се очаква да поискат поскъпване на тока, но не са съобщавали с колко.

Тодорова каза, че на 19 септември – петък, ДКЕВР ще публикува своите разчети за цените на дружествата в електроенергийния сектор, на чиято база ще тръгнат разговорите за поскъпването на тока.

Новият регулаторен шеф отказа да отговори директно на въпроса дали сегашното състояние на отрасъла се дължи на предишни решения на ДКЕВР. Тя каза само, че различни състави на комисията са правили намаления на цените на електроенергията и според нея всеки бивш ръководител на комисията е работил така, както е разбирал своите задължения.

От думите ѝ стана ясно още, че "Националната електрическа компания" подава разнопосочна информация за дефицитите си и причината за това е липсата на регулаторно счетоводство в компанията, което да позволи лесно проверяване на информацията, от която ДКЕВР се нуждае. До края на месеца обаче регулаторът щял да има свое мнение за размера на дефицитите в НЕК.

Светла Тодорова припомни, че една от целите на повишаването на цената на тока е НЕК да започне да намалява неразплатените си дългове към топлоцентрали, които от своя страна не плащат на мините.

Тя коментира още, че предоговарянето на дългосрочните споразумения за изкупуването на тока от двете американски въглищни централи и от възобновяемите енергийни източници не трябва да става с поставяне на ултиматуми, както е подхождало предишното ръководство на ДКЕВР. В правно отношение сключваните с тях договори са "железни" и инвеститорите ще търсят своите права, ако държавата се опитва силово да им наложи намаление на цените.

"Ако им се поставят ултиматуми, може да заемат магарешка поза и да кажат "не", коментира Тодорова и даде знак, че ще се търси по-дипломатичен начин за намаляване на цената на тока от "Марица Изток" 1 и 3 и от слънчеви и вятърни централи.

Равнопоставени преговори вече се водели с AES, която е собственик на ТЕЦ "Марица Изток 1", предстои среща на комисията с регионалния мениджър на компанията за Европа, допълни регулаторният шеф. Според нея регулаторът трябва да избягва предишни грешки спрямо възобновяемите централи, които само през 2014 г. са завели 350 дела срещу решения на

ДКЕВР и съставът на правната комисия на регулатора е ангажиран изцяло на тази тема, вместо да се посвети на регулаторни въпроси.

Започнатият от предишното ръководство на ДКЕВР одит на дейността на ВЕИ-централите продължава, допълни Тодорова.

По думите ѝ новото ръководство на ДКЕВР трябва да даде заявка, че ще работи съгласно регулаторните закони и в същото време цените, които определя, няма да бъдат убийствени за потребителите.

Предполагам, че следващият председател на комисията ще бъде избран не от правителството, а от друга институция, а аз мисля, че ще напусна тази длъжност, преди да изтече мандата ми от една година, прогнозира Тодорова и добави, че се надява дотогава да бъде свършено достатъчно от ДКЕВР.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?