Председателят на ИЕМ Иванка Диловска:

Поскъпването на тока ще коства средно 45 лева на домакинство за година

Предложението на ДКЕВР е балансирано и е връщане към "рационалното мислене"

Поскъпването на тока ще коства средно 45 лева на домакинство за година

Средно с 45 лв. годишно или с 3.75 лв. на месец ще бъде по-висока сметката за ток след първи октомври на семейство, което ползва около 3 мегаватчаса електоенергия за една година. Това съобщи председателят на Института за енергиен мениджмънт (ИЕМ) Иванка Диловска в сряда пред Дарик радио. Разчетите на организацията се базират на планираното от идния месец увеличение на цената на тока с близо 10 на сто.

Иванка Диловска коментира, че предложението на ДКЕВР е балансирано и е "връщане към рационалното мислене в регулатора". Експертът смята, че до края на предстоящия отоплителен сезон не е разумно да има още едно повишение на цените на тока, освен заложеното от 1 октомври. Според Иванка Диловска трябва да свикваме, че оттук нататък ще има чести увеличения в поносими размери, които обаче трябва да са съпроводени с промени в сектора.

Решението е трудно - не завиждам на ДКЕВР за вземането на това решение, от което всички са недоволни, коментира още експертът. Тя напомни, че потребителите са недоволни, защото са свикнали с илюзиите, че цените могат да бъдат намалявани непрекъснато, а политиците им го обещават както и в момента. От друга страна енергийните компании са тревожни защото все по-трудно изпълняват своите задължения да ни снабдяват качествено и непрекъснато с електрическа енергия, каза още Иванка Диловска.

Как ще се отрази увеличението на домакинство със средно потребление?

При увеличение с близо 10 на сто на цената киловатчас електроенергия ще струва 16.7 стотинки, при което средногодишните разходи на средно българско домакинство, което консумира около 3 мегаватчаса ток за дванадесет месеца, ще се повишат от 450 лева годишно до 502 лева, тоест месечната сметка ще се увеличението ще е с 3.75 лева до средно 47 лева, пресметна Диловска, като уточни, че изчисленията се правят за домакинство в Западна България при съотношение на консумирана дневна и нощна енергия съответно 60:40.

"Дали е много или малко, зависи от доходите. На някого това може да му се види толкова малко, че дори да не му обърне внимание, а за други може да е непосилно. Затова е добре цените да са такива, каквито трябва да бъдат, а пък ако някой има нужда от помощ, има цяло министерство, което да прецени как да подпомага хората, които имат нужда от отопление", коментира Диловска пред Дарик.

Според нея не е разумно да има повишение на цената на тока по време на отоплителния сезон, но е разумно решение на регулатора за цените на електроенергията от 1 октомври да бъде подкрепено.

"Приемаме това решение на ДКЕВР като връщане към рационалното мислене в регулатора и може би дългоочаквано отрезвяване и отдръпване от политическите дискусии, които се водят", каза тя.

Задлъжнялостта в сектора е над 2 млрд. лева

Иванка Диловска коментира, че задлъжнялостта в сектора е над 2 млрд. лева, но това не означава, че тази сума трябва веднага да бъде покрита с повишаване на цените. "Пътят на оздравяване на енергетиката не минава само през ръст на цените - това, което трябва да направим, е да се върнем много внимателно и да прочетем одита, който получихме миналата година от ЕК по време на предишното служебно правителство. Трябва да изпълним препоръките за създаване на конкуренция на пазара на едро, независимо от това, че подобна конкуренция би могла да доведе до закриване на някои централи, но във всички случаи това ще помогне за смекчаване на ценовите удари", коментира още експертът.

Трябва да свикваме с увеличението на цените

По думите ѝ "увеличения в поносими размери ще са наложителни, те ще са често явление, с което трябва да свикнем оттук нататък, но те трябва да бъдат съпроводени и с действия за реформи в системата". Системата е в началото на един нов енергиен преход, тъй като пазарният модел не работи, конкуренция на пазара няма, финансовият дефицит е и следствие от това, че толкова много години освен политическите изявления, не се случиха здравословните промени в отрасъла", каза Диловска.

Тя отправи критика и към предизборното говорене на политическите партии по темата енергетика. "В момента почти всички подвеждат хората, почти всички обещават, че либерализацията ще доведе до намаляването на цените и че може още от утре да не плащаме повече субсидии за зелена енергия и за дългосрочни договори. Това е изключително невярно и много неправилно, тъй като ерозира инвестиционния климат в страната - това не може да се случи", посочи Иванка Диловска. Като допълни, че ако се нарушат подписаните договори, това ще предизвика искове, неустойки и дела, които ще завършат в полза на инвеститорите и тогава българите не чрез цените, но чрез данъците ще платят много повече.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?