Поскъпването на водата в София е отложено предизборно

Неясно за кога остава повишаването на цената, срещу което имаше рехав протест

Поскъпването на водата в София е отложено предизборно

Две седмици преди предсрочните избори за парламент бе отложено решението за поскъпването на водата в София. Това е решила Комисията на енергийно и водно регулиране (КЕВР), която проведе закрито заседание в петък в условията на рехав протест под прозорците на сградата ѝ в дъждовното време срещу планираното повишение на цената с 18 процента.

От регулатора не посочиха мотиви, с които за втори път и на практика неясно за кога е отложено решението дали да се одобри петгодишният бизнесплан на концесионера "Софийска вода" до 2021 г., с който по години се определя увеличението на тарифите за пречистване, доставка и отвеждане на водата в София.

Ден по-рано обаче председателят на комисията Иван Иванов заяви, че няма да прави изявления до изборите, опасявайки се, че решенията на регулатора могат да бъдат използвани от политическите партии.

"Всяко изявление, направено от председателя на комисията, уви, може да бъде тълкувано неправилно, може да се придават и политически аспекти. По тази причина, както и да защитя авторитета на комисията, до провеждането на изборите няма да бъдат правени никакви публични изявления от председателя на Комисията", каза в четвъртък Иванов.

Вероятно именно по тази причини комисията е решила да отложи решението за цената на водата в София, за да не се използва като аргумент в предизборната кампания, а не толкова заради протестите на недоволните от поскъпването.

След възложена миналата седмица преработка на предишния вариант на решението за новата цена на водата и тежки спорове в комисията каква норма на печалба да получи концесионерът "Софийска вода", редакциите са по-скоро юридически и ще остане повишаването на цената с 18 процента до 2.16 лв. за куб. м.

Тази сметка се получава при прилагане на записаната в концесионния договор между "Софийска вода" и Столичната община норма на възвръщаемост от 17 процента. Миналата пролет обаче регулаторът определя икономически обоснована норма за концесионера от 9.94 процента. Спорът е коя от двете е законно да прилага регулаторът.

Според протестиращите срещу 18-.процентното поскъпване, ако се приложи нормата от 9.94 процента, увеличението на водата в столицата през тази година ще се свие до под 9 процента.

Според инж. Иван Иванов от Асоциацията по водите в поисканото от "Софийска вода" увеличение на цената има сериозен резерв, който не е ясно за какво ще се използва от концесионера. "Влизаме в етап, в който с цената, която плащаме за вода, ще се изплащат предимно финансови задължения", заяви Иванов пред БНР.

Според отложения проект на решение кубик вода в София, който в момента струва 1.82 лв. с ДДС, трябаше да се плаща от домакинствата по 2.16 лв. Това е повишение от 18 процента.

Предложението на "Софийска вода" бе водата да поскъпне с 32 на сто през 2017 г., догодина – с 47 процента, през 2019 г. - с 57%, през 2020 г .- с 64%, а през 2021 г. - със 71 процента.

Регулаторът обаче оряза повишаването съответно до 18%, 27%, 35%, 41% и 47 на сто за всяка от следващите пет години.

В този период "Софийско вода" смята да инвестира почти 200 млн. лв., което обаче е по-малко от предишния петгодишен период, когато във ВиК-мрежата на София са вложени 230 млн. лв. С тях са намалени загубите на вода с повече от 55 млн. куб. м.

Остава неясно кога регулаторът ще се събере отново, за да реши за цената на водата. Но предвид тежката политическа ситуация, при която е възможно сега насрочените предсрочни избори да бъдат последвани от нови такива, ако не се състави кабинет, оставянето на бизнеспала на "Софийска вода" на трупчета не може да се бави толкова дълго.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес