Поскъпването на водата в София също отива на съд

Прокуратурата не е съгласна с нормата на печалба за концесионера, проверява и цената на природния газ

Поскъпването на водата в София също отива на съд

Влязлото в сила поскъпване на водата в София с 18 процента за бита и 4.4. на сто за стопанските потребители от април се обжалва пред Софийския административен съд, съобщиха във вторник от Върховната административна прокуратура (ВАП), която е протестирала решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Зам.-главният прокурор и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова заяви пред журналисти, че се проверява и решението на комисията за вдигане на цената на природния газ с близо 30 процента също от април. До дни ще стане ясно дали ще се протестира и това решение, срещу което вече две потребителни организации внесоха жалба пред Софийския административен съд.

Относно поскъпването на водата обвинението смята, че незаконосъобразно е взето решението, с което е одобрен петгодишния бизнес план на концесионера на столичната ВиК-мрежа "Софийска вода". Основният мотив на прокуратурата е, че регулаторът е нарушил изискванията на Закона за регулиране на водоснабдителните и канализационните услуги. Според разпоредбите му комисията регулира цените чрез норма на възвръщаемост, която се определя целево за всеки воден оператор, отчитайки специфичните условия във всяко ВиК-дружество и като взема предвид социалната поносимост на цената на ВиК услугите, изискванията за бъдещи капиталови разходи и показателите за финансова стабилност.

"Вместо КЕВР самостоятелно да определи норма на възвращаемост, комисията възприема директно величината 17% възвръщаемост на собствения капитал на "Софийска вода“ АД, определена с договор за концесия за предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на Столична община между Столична община и „Софийска вода“ АД", посочват от ВАП.

Според държавното обвинение, е налице противоречие на мотиви (по същество приравнено на липса на такива), тъй като от една страна се приема, че е налице законов ред за определяне на нормата на възвръщаемост на собствения капитал, а от друга, този ред не се спазва с аргумент, че в договор е налице клауза, която "пречи“ на приложението на закона.

"По този начин КЕВР се поставя в положение на обвързаност от договора за концесия, по който не е страна. Това е в противоречие с основен правен принцип, който гласи, че подобно положение е валидно само за страните по договора“, обясни Ася Петрова. По думите ѝ регулаторът не е действал като независим специализиран държавен орган, чиято дейност следва да се осъществява по принципа на публичност, безпристрастност и прозрачност.

"ВАП е установила, че това решение КЕВР по същество не изпълнява задължението си да регулира цените, а нейната дейност по-скоро е насочена по изпълнение на договора за концесия“, каза Петрова. Според нея водата за питейно-битови нужди заема място при стоките жиненонеобходими за съществуването на човешкия живот. "Недопустимо е даден е приоритет на "Софийска вода“ АД, а не на интересите на потребителите“, коментира зам.-главният прокурор.

Именно нормата на възвръщаемост на "Софийска вода" бе най-тежко дискутираният въпрос по време на закрито заседание на регулатора, след което бе решено да се отложи окончателното одобряване на бизнес плана на концесионера.

Комисарите спореха дали да се заложат 17-те процента от концесионния договор или нормативно определената от КЕВР норма на печалба от 9.94 на сто за "Софийска вода". По-ниската възвръщемост би позволила натиск на поскъпването на водата в следващите пет години. Тогава председателят на регулатора Иван Иванов гласува против приемането на 17 процента норма на печалба.

В крайна сметка във взетото непосредствено след предсрочните парламентарни избори решение се заложи нормата от 17 на сто с мотива, че в противен случай "Софийска вода" ще има повод да прекрати концесионния си договор със Столична община и от "Московска "33 да бъдат принудени да плащат взетия от компанията заем от над 100  млн. лв. за рехабилитация на ВиК-мрежата.

Одобреното поскъпване в петгодишния бизнес план бе приветствано от "Софийска вода", откъдето обясниха, че така ще могат да покрият задълженията си и да изпълнят инвестиционната си програма за подновяване на ВиК-мрежата.

От април домакинствата в София ще плащат за кубически метър по 2.16 лв. с ДДС, а през следващите четири години тарифите ще са съответно 2.32 лв., 2.47 лв. през 2019 г., 2.57 лв. година по-късно и 2.69 лв. през 2021 г. Процентно поскъпванията са съответно 27%, 35%, 41% и 47 на сто за периода 2018-2021  г.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?