Поскъпването на жилища в София спря на средна цена от 93 000 евро

Поскъпването на жилища в София спря на средна цена от 93 000 евро

Цените на жилищата в София остават без промяна през третото тримесечие на годината спрямо предходното. На годишна база обаче се отчита ръст от 14 на сто. Това показва анализът на пазара на компанията за продажба на имоти "Българиан Пропертис".

Нарасналото търсене на жилища доведе до увеличено предлагане от страна на строителните предприемачи, което доведе до балансиране на пазара в София на равновесна цена около 1000 евро/кв.м и задържане ръста на цените. Средната покупна стойност на жилищата в столицата е 93 000 евро, показват данните на компанията.

Поскъпването в София се ускори през пролетта на 2016 г. и в продължение на една година нарастванията се движеха между 15 и 18%, по през последните месеци темпът се забавя.

Ръст на сделките с около 4 на сто на годишна база

Наскоро обявените данни на Агенцията по вписванията за 3-тото тримесечие сочат, че в София са вписани 6300 имотни продажби при 6073 за същия период на миналата година. Това е ръст от 3.75% на годишна база.

За деветмесечието увеличението на имотните сделки в София е около 4%, като извън статистиката остават продажбите на зелено, които ще бъдат вписани на по-късен етап.

Новото строителство държи около 60% от продажбите в София по данни на "Бългериан Пропертис". През последните няколко месеца предлагането се увеличи и вече успява да отговори на нарасналото търсене. Това доведе до успокояване на темпа на нарастване на цените и балансира жилищния пазар в София, посочват от агенцията.

Купувачите на жилища са основно българи.

Най-търсени са двустайните жилища

Половината от закупените жилища са двустайни апартаменти, 35% са тристайни, 4-стайните са около 5%, както и едностайните. Средната площ на закупените жилища е 84 кв.м – с около 6 кв.м по-малка от тази в първите месеци на годината.

Двустайните апартаменти са най-търсени и първи се изчерпват в новите сгради. Това се дължи на по-достъпните им крайни покупни цени и на това, че са по-ликвидни за продажба и отдаване под наем, посочват от агенцията.

Наблюдава се и тенденция на нарастване на сделките с тристайни жилища, които се купуват предимно за собствено ползване.

Най-често се пазаруват апартаменти от 2-ри до 6-ти етаж.

Продължава да се наблюдава относително голям дял на жилища и на ниските етажи - закупените жилища на партер и първи етаж са около 17% от всички купени апартаменти, като това се дължи на по-голямата наличност на такива имоти в новите сгради от една страна и на това, че често този тип жилища при новото строителство вървят със собствен двор и това ги прави привлекателни за семействата с деца, особено когато са в затворени комплекси.

Апартаментите на високи етажи – от 7-ми до 10-ти, са едва около 10% от всички закупени.

Най-често се купуват жилища по БДС (на шпакловка и замазка) и едва 5% от закупените апартаменти са с включено завършване "до ключ".

Само една четвърт от продадените жилища са напълно обзаведени, което се обяснява и с факта, че най-продавани са апартаментите ново строителство, а тези на вторичен пазар са под 50% от общия обем реализирани продажби в София. Половината от закупените жилища се отопляват на ТЕЦ.

Средният престой на имотите на пазара е 3 месеца, а направените отстъпки от офертните цени са под едно на сто - средно 0.7%.

Южните квартали и "Младост" остават предпочитани

Най-много закупени жилища през тритото тримесечие има в кварталите "Кръстова вада" (1130 евро/кв.м), "Манастирски ливади" (1095 евро/кв.м), "Младост 4" (990 евро/кв.м), Студентски град (960 евро/кв.м) и "Витоша" (1060 евро/кв.м), показват данните на "Бългериан Пропертис".

Най-скъпо продавани са жилищата са в центъра (1790 евро/кв.м) и в кв."Лозенец" (1430 евро/кв.м).

"Стрелбище" и "Гоце Делчев" са други предпочитани квартали с цени между 1100 и 1300 евро/кв.м и с изключително ограничено предлагане както на ново, така и на старо строителство.

Брокерите прогнозират цените на жилищата да вървят нагоре

От "Българиан Пропертис" очакват възходящият тренд на цените на имотите в София да се възобнови от края на тази и началото на следващата година.

Основанията има за това са банковото кредитиране с още по-ниски лихвени проценти и атрактивни условия. Наред с това средната работна заплата в София расте, безработицата намалява, икономическият растеж се ускорява и като цяло всички макрофактори сочат в посока възходящо развитие на имотния пазар, посочват от агенцията за имоти.

Според тях "единственото, което все още липсва, а се търси и което се очаква да се появи през следващите месеци, са жилища в завършени сгради". Наличието на такъв продукт на пазара ще активизира и онези купувачи, които все още изчакват в търсене на нещо готово.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?