Поскъпващият рязко ток за бизнеса разкри тъмната страна на пазара

Добрев обвини търговци в дерибейство, те - че държавните централи създават дефицит, а БЕХ - че не им купуват енергията

Поскъпващият рязко ток за бизнеса разкри тъмната страна на пазара

Пазарът на електроенергия у нас е взривен от взаимни обвинения заради драстичното повишение на цената на тока за бизнеса, ползващ енергия на средно напрежение, което търговците са обявили на част от предприятията от 1 януари 2018 г.  Бизнесът вини търговците, те - държавните централи, които обаче твърдят, че не само не създавали дефицит на пазар, но дори и им оставали непродадени количества на борсата.

За обявеното драстично поскъпване на тока за бизнеса с 50 до 90 процента от страна на доставчици на предприятия съобщи преди ден председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов. Той каза, че се обмисля акция заводите да съберат ключовете си и да ги предадат на енергийния министър Теменужка Петкова да ги управлява, тъй като при подобен ценови скок предприятията са обречени на фалит. Той поиска среща с Петкова и дори с Борисов.

Такава е била свикана в енергийното ведомство в петък, след която обаче мистерията с поскъпването не само не се изясни, ами се и задълбочи.

Черна дупка в пазара!?

Преди ден Стаменов обясни, че нищо на пазара не предполага драстичното поскъпване, обявено от търговци на ток, и го определи като спекулативно.

В петък в парламента председателят на енергийната комисия и бивш министър на енергетиката в първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев заяви, че шепа търговци, които са напазарували електроенергия на ниски цени, сега дерибействат и рекетират българския бизнес.

Той призова малкият бизнес, който ползва ниско напрежение електроенергия и е на свободния пазар, да се върне към регулирания пазар, каквото право има.

По този начин на търговците на ток ще им намалеят клиентите, ще им останат свободни количества ток и ще са принудени да го продадат, което ще има ефект за намаляване на цените.

Асоциацията Свободен енергиен пазар, с която членуват 12 търговци на ток, на свой ред излезе с позиция, от която става ясно, че виновни за създалата се ситуация са държавните електроцентрали, което не предлагали дългосрочни доставки на електроенергия на свободния пазар, което поставяло търговците в невъзможност да си изпълняват договорите с клиентите и това наложило вдигането на цените.

На срещата при Петкова обаче държавните производители на електроенергия – АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица Изток 2" и НЕК, отрекли те да са виновни за обявения от търговците недостиг на ток на пазар. "Националната електрическа компания" дори обяснила, че ежедневно от предлаганите от нея количества ток на енергийната борса остават непродадени между 50 и 300 МВ, става ясно от съобщение на Министерството на икономиката.

Драма в навечерието на знакови за либерализацията на пазара реформи

Цялата драма се разиграва точно след като парламентът преди дни окончателно одобри законови поправки, според които от 1 януари 2018 г. всички електроцентрали с инсталирана мощност над 5 МВ трябва да продават количествата си ток на Българската независима енергийна борса. Изключения ще са само централите с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията им, както и тези, които са длъжни да подават на регулирания пазар за бита и малкия бизнес определени им от Комисията за енергийно и водно регулиране квоти.

"За съжаление, до тогава има една шепа търговци, които рекетират, изнудват, шантажират, притискат, дерибействат бизнеса в България. Стотици хиляди фирми в България са потърпевши от действията на тези една шепа търговци – добре известни от последните 20 години, които по някакъв начин притежават електроенергията в България и поставят българските предприятия буквално на ръба на фалита. От няколко месеца след средата на годината енергията в България без никаква причина расте с двуцифрени проценти“, заяви пред журналисти в парламента Делян Добрев, който е сред вносителите на поправките, от които се очаква пазарът на ток да стане по-прозрачен и да се прекратят порочни практики за договаряне на ток от държавните електроцентрали "под масата" с избрани дружества без ясни правила и конкуренция.

Ако миналата, по-миналата и последните 5 години енергията на свободния пазар е струвала между 60 и 75 лв., в момента има жалби на малки предприятия, които са получили оферти от своите търговци за 120 лв./ за енергия, допълни той.

Шепа търговци купили евтина енергия и изнудват

"Енергия, която тази шепа търговци са закупили още през лятото на нормалните цени 60-70 лв. от централите в България. Този проблем ескалира и касае целия бизнес в България. Наистина стотици хиляди са фирмите, които са потърпевши. Много от тях са енергийно интензивни и са поставени пред възможността да обявят несъстоятелност и фалит", каза още Добрев. Той призова всички потърпевши фирми да не се поддават на този натиск, рекет и шантаж от страна на търговците на електроенергия, а онези от тях, които ползват енергия нна ниско напрежение да проверят възможността да се върнат към регулирани пазар, където цената е фиксирана на 76 лв. и няма нужда да плащат исканите от търговците 100-120 лв./МВтч.

Народният представител на ГЕРБ изрази надежда и енергийният регулатор да се самосезира, "защото това е меко казано безобразие".

"Най-важното послание е, че тези стотици хиляди фирми, присъединени на ниско напрежение в България, имат възможността да се върнат обратно на регулирания пазар, където е цената е фиксирана и е 76 лв./МВтч. Няма нужда да се поддават на този рекет и натиск на една шепа енергийни търговци“, повтори Добрев.

Думите му предизвикаха гнева на Асоциацията Свободен енергиен пазар (АСЕП).

Доставчици възмутени, че Добрев заклеймява пазара, обвиниха властта в безсилие

"Председателят на законодателната комисия, която трябваше да работи за пълна либерализация на пазара в България, заклейми пазара! Всички фирми трябвало да се върнат към НЕК, тоест към монополен пазар", възмущава се организацията в отворено писмо до медиите. Според нея "зовът за завръщане“ на регулирания пазар показва безсилие в управлението на сектор "Енергетика“.

"Водещи политически фигури в обществения и икономически живот си позволяват да уронват престижа и репутацията на търговски участници, които изкараха най-трудните моменти от процеса на либерализация на електроенергийния пазар от 2005 г. до сега (...)
Без търговци на електроенергия е немислим процесът на създаване на конкурентна икономическа среда, което е основа за прогреса във всяка една икономическа дейност. Ролята на търговците по доставка, балансиране и осигуряване на финансова стабилност на енергийната система е поставена под въпрос. Заедно с това е поставен под въпрос по-нататъшната либерализация и изпълнението на европейските директиви в сектор енергетика", пише още в отвореното писмо на АСЕП.

То бе второто за деня от организацията, която преди думите на Добрев в парламента обясни, че напрежението е създадено от това, че "предвид доминантното положение на производителите от структурата на БЕХ, доставките на електроенергия могат да бъдат гарантирани единствено от държавните производители".

Виновни за дефицита били държавните централи

"По неизвестни причини е създаден дефицит по отношение на дългосрочното предлагане от страна на държавните производители на електроенергия, което постави в невъзможност да се изпълняват сключени сделки с крайни потребители. В резултат, част от търговците на електроенергия  се оттеглиха от пазара, други бяха отстранени, а трети започнаха да предоговарят текущи договори. От своя страна потребителите реагират на драстичното поскъпване, с което е застрашено тяхното икономическо благосъстояние  и се обявиха против", пише в становището на АСЕП.

Като друга причина за напрежението те посочват приетите в сряда "без всякакво обществено обсъждане и допитване до заинтересованите страни" промени в Закона за енергетиката, хвърляща всички електроцентрали над 5 МВ единствено на енергийната борса.

"Това доведе до напрежение между страните по веригата на производството, доставката и реализацията на електроенергия у нас, което е крайно нежелателно в навечерието на Европредседателството на България от 1 януари 2018 г.", завършват асоциацията, която също иска спешна среща между всички заинтересовани страни като енергийното министерство, "Българския енергиен холдинг", енергийния регулатор, БФИЕК, работодателски и потребителски организации, "за да се намери конструктивно решение на създалата се ситуация.

Токът не се криел, продавачите му натрупали над 70 млн. лв. загуби

Друга организация на доставчици на ток - Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), посочи, че поскъпването на тока за бизнеса е пряко свързано с увеличението на цените на въглища, петрол, природен газ и СО2 емисиите, които на европейско ниво оскъпили тока с около 30 процента.

Вътрешният пазар бил повлиян и от намалялото производство на ток от водноелектрически централи, което се отразило в 2.78 млн. мегаватчаса по-малко предлагане, на фона на ръст на потреблението с 4 на сто, което означава по-голямо търсене.

Според представените от АТЕБ данни през последните месеци на българската борса за ток  цената за базова енергия е била 83-88 лв/МВтч, а по двустранни договори последните търгове за доставки до края на февруари 2018 г. средната продажна цена на базовата енергия е била 98.15 лв/МВтч. Цените за пикови товари са по-високи и за последните 18 месеца те са нараснали със 72 лв., посочва още АТЕБ, но без конкретни стойности.

Асоциацията допуска като евентуална причина за недостига на ток на свободния пазар само по-ниско производство, но не и задържане на количества от страна на търговци. Тя обръща внимание също, че големите енергийни консуматори, които се оплакаха от високите цени на търговците, могат да участват пряко на борсата за ток и да си купуват нужната им енергия от там.

АТЕБ посочва още, че финансовите отчети на лицензираните търговци на електроенергия разкриват натрупани от тях общо над 70 млн. лева загуба. "Това означава, че те не са причината за поскъпването на електрическата енергия, а по-скоро за тяхна сметка са смекчили тежестта за клиентите от повишените цени", пише в позицията на втората асоциация на търговците на ток.

Тя изразява и притеснението си от законовата промяна за пращане на всички централи над 5 МВ на борсата, което според нея ще превърне борсата в монополист, който не разполага с достатъчно продукти за клиентите си, и ще ограничи свободата на фирмите да търгуват.

"В нито една друга европейска страна производителите не са задължени да търгуват единствено през борсовият оператор. Изключение прави само Румъния, където този модел през годините е посочен от всички участници на пазара, като неуспешен и ограничаващ", посочват от АТЕБ.

МЕ: Няма недостиг, дори остава непродадена енергия от НЕК

Свиканата в петък при Теменужка Петкова такава обаче приключила без разбирателство като въпросът останал отворен за обсъждане следващата седмица отново.

От енергийното ведомство заявиха, че "АЕЦ "Козлодуй“, НЕК и ТЕЦ "Марица Изток“ 2 изпълняват стриктно задълженията си за осигуряване на електроенергия за свободния пазар", имайки предвид обаче само задълженията на държавните производители на ток да продават определени количества на борсата за ток. Търговците обаче имат предвид свободния пазар като цяло и по-специално възможността за сключване на договори за дългосрочна доставка на ток, с което да си гарантират изпълнението на договорите с клиентите..

По време на срещата Петкова посочила, че усилията на министерството ѝ са насочени към създаване на условия за по-добра конкурентоспособност на бизнеса., но не може да регулира цените, които се определят на свободния пазар, като резултат от търсенето и предлагането.

Тя изразила готовност министерството да бъде домакин на среща през следващата седмица, в която да се включат и представители на енергийния регулатор, както и на търговците на електроенергия. Целта е, ако има проблем, да се идентифицира и всички заедно да положат усилия за разрешаването му, допълва енергийният министър. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?