Поскъпващото евро притиска икономиката на зоната

Поскъпващото евро, което в четвъртък достигна нов рекорд от 1,3379 дорала, засилва натиска върху Европейската централна банка, чийто Управителен съвет заседава, и поражда опасения за перспективите на икономиката на еврозоната, предаде ДПА.

Цените на петрола също се отразиха неблагоприятно на възстановяването на икономиката на еврозоната, а еврото продължава да поскъпва и днес в Азия достигна нова максимална стойност - 1,3375 долара.

Поради всичко това и въпреки серията лихвени повишения от страна на Управлението за федерален резерв на САЩ и Банк ъв Ингланд, все повече анализатори очакват ЕЦБ да остави без промяна лихвите си днес.

Във вторник председателят на УС на ЕЦБ Жан-Клод Трише заяви пред Европейския парламент, че анализът на ситуацията не дава основания да се смята, че ще бъде правилно банката да променя своята политика сега.

Всички анкетирани от Дау Джоунс нюзуайърс 45 икономисти очакват ЕЦБ днес да остави без промяна лихвените равнища в еврозоната. Последната им корекция би през юни миналата година, когато се понижи основната лихва - по рефинансирането - с 50 базисни пункта. Тогава тя стигна ниво от 2 процента, което е най-ниското в периода след Втората световна война.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?