Посланичката на САЩ в Украйна била отстранена, след като не приела натиск от Джулиани

Бившият американски посланик в Украйна Мари Йованович

Бившият американски посланик в Украйна Мари Йованович е била отстранена от поста си, след като настояла исканията на личния адвокат на Доналд Тръмп - Руди Джулиани, към високопоставени украински официални лица за разследвания да бъдат предадени по официални канали, твърди дипломат, цитиран от Асошиейтед прес, който е разговарял с нея.

Йованович трябва да даде показания пред законодатели в Конгреса днес в рамките на процедурата за импийчмънт срещу президента на САЩ Доналд Тръмп, предприета в Камарата на представителите. Демократите очакват тя да се отзове на призовката за показания при закрити врата въпреки позицията на Белия дом служители на президентската администрация да не сътрудничат на конгресното разследване.

Йованович бе отзована от Киев през май, след като Джулиани - личният адвокат на Тръмп, който няма официална роля в американското правителство, поиска от украински отговорни служители да разследват неоснователни обвинения в корупция срещу Джо Байдън и неговия син Хънтър.

Според публикуван от Белия дом частичен запис от телефония разговор между Тръмп и украинския президент Володимир Зеленски, състоял се на 25 юли, Тръмп казал на украинския си колега, че Йованович е "лоша новина".

Нито Тръмп, нито Джулиани са обяснили причините за техните възражения. Но бивш дипломат, припомняйки неотдавнашен разговор с Йованович, каза, че тя е била отстранена, след като настояла искането към украинските отговорни лица да се включат в разследването да бъде предадено по официално установения протоколен ред.

Според бившия дипломат, пожелал анонимност, опитната Йованович отказала да върши тази "частна, лична и неофициална работа" и дала да се разбере, че американското правителство има формални начини да поиска помощта на едно чуждо правителство в разследвания.

Йованович трябва да даде показания пред три конгресни комисии при закрити врата днес в рамките на процеса за импийчмънт. Вчера 10 сенатори демократи изпратиха писмо до държавния секретар Майк Помпейо, настоявайки за обяснение относно отстраняването на Йованович преди края на 3-годишния ѝ мандат като посланик в Украйна. "Нейното предсрочно отзоваване повдига въпроси дали трябва да поставиш личните интереси на президента над задълженията на един кариерен дипломат от Държавния департамент или над външната политика на САЩ", се казва в писмото.

Още преди показанията в Конгреса вниманието бе съсредоточено върху Йованович, след като вчера в Ню Йорк американската прокуратура арестува двама бизнесмени от Флорида, свързани с Джулиани, като ги обвини във финансови нарушения в предизборна кампания.

Според обвинението, приложено към делото, двамата събирали средства за кампанията на американски конгресмен и поискали от него помощ за отстраняването на Йованович, при това поне отчасти и по искане на украински правителствени служители, добавя АП.

Агенцията цитира думите на друга бивша дипломатка - Нанси Макълдауни, бивша посланичка в България, която се отзовава много положително за Йованович. Тя "винаги знаеше, че ролята на дипломата не е да служи на себе си, а на американските национални интереси, и да подкрепя хората около нея", казва Макълдауни, която сега ръководи дипломатическа програма в Джорджтаунския университет във Вашингтон.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?