Посланик Байърли пак предупреди за съмнителни пари в икономиката

Посланик Байърли пак предупреди за съмнителни пари в икономиката

Макар статията в частното американско списание “Конгрешънъл куотърли”, уличаваща Бойко Борисов във връзки с мафията, да не отразява официалната позиция на САЩ, тя допринася за представата, че нещата в България трябва да са по-чисти. Това каза американският посланик Джон Байърли в неделя пред бТВ и повтори, че България може да привлече много повече американски инвестиции, ако има по-голяма  прозрачност и по-добро спазване на закона.

Това ще е от полза не само за инвеститорите, но и за гражданите на страната, каза Байърли.

Американският дипломат призова политическите партии да изчистят “съмнителните пари от съмнителната сфера" на икономиката. Джон Байърли изтъкна, че правителството трябва да обърне повече внимание на големите инвеститори и на по-добрата защита на интелектуалната собственост.

По-рано тази седмица излязоха два критични доклада на Държавния департамент на САЩ за производството на наркотици и пране на пари в България, както и за спазването на човешките права. В първия доклад се констатира, че България вече е важен производител на наркотици, освен това остава проблемна зона в борбата с прането на пари и контрабандата, основно поради липса на регулаторен надзор от страна на властите.

Споделяне

Още по темата

Още от България