Посланик Дийм: Трябва да се намери щадящо либийското достойнство решение за българските медици

Трябва да се намери решение за съдбата на българските медици в Либия, което не създава впечатление, че либийците и техният ръководител са отстъпили и са загубили достойнството си. Това заяви австрийският посланик в България Карл Дийм в сряда при представянето на приоритетите на австрийското председателство на ЕС, започнало на 1 януари т.г.

В отговор на въпрос посланик Дийм каза, че българските медицински сестри в Либия имат подкрепата на всички европейски страни, които искат те да бъдат освободени. От друга страна, трябва да се намери такова решение на въпроса, което да не създава впечатление у либийците и у техния държавен ръководител, че са отстъпили и са били унижени, каза австрийският дипломат. Работил съм в Тунис и в Мароко, и знам, че в арабския свят е много важно да запазиш себеуважението и достойнството си, добави Дийм.

Колкото по-малко се говори публично по този въпрос, толкова повече може да се случи зад кулисите, допълни посланикът.

Помолен да коментира думите на либийския лидер Муамар Кадафи от последните дни, че виновник за СПИН епидемията в Либия е чуждо разузнаване, Дийм отговори: “Кадафи е много силен актьор и тези негови дума са за вътрешна употреба”.

В сряда Дарик радио цитира интервю на полк. Кадафи от 1 януари пред телевизия Ал Джазира, в което той заявява: “Ако съдът осъди на смърт петте български медицински сестри и палестинският лекар, те ще бъдат екзекутирани”.

“Ние не мислехме, че медицинска сестра, която е ангел на милосърдието, може да инжектира със СПИН децата, за които се грижи. Как може сестри, които ние наричаме “ангели на милосърдието”, да извършат подобно нещо? Но това се случи. Те трябва да кажат как се е случило. Явно е, че някои страни искат освобождаването на българските сестри. Тези страни трябва да бъдат осъдени. Това означава, че тези страни стоят зад тази операция. Съществува доклад, в който се казва, че този вирус е бил произведен. Той е бил даден на сестрите за експеримент върху либийски деца, за да се изпита неговия ефект”, казва Кадафи, който отново повтаря версията за чужди служби, замесени в случая.

На 25 декември Върховният касационен съд в Триполи реши да върне СПИН делото срещу българките към Наказателния съд в Бенгази.

Съдът отмени смъртните присъди на петте български медицински сестри и палестинския лекар по обвинението в причиняване на епидемия от СПИН, но запази обвиненията в по-леки закононарушения като производство, търговия и употреба на алкохол, валутни операции, извънбрачни връзки.

Споделяне

Още по темата

Още от България