Посланик Дьо Понсен: ЕС чака от новата власт арести и осъдителни присъди

Посланик Дьо Понсен: ЕС чака от новата власт арести и осъдителни присъди
Европейският съюз очаква конкретни и бързи резултати в основните области на безпокойство - борбата с корупцията и организираната престъпност, реформата в администрацията. Това каза във вторник посланикът на Франция у нас Етиен дьо Понсен на пресконференция, посветена на 130 години от френско-българските дипломатически отношения.

Освен конкретни стъпки, ЕС очаква от новото правителство арести и осъдителни присъди, допълни той. Ако това се случи, сериозно ще промени имиджа на България.

Посланикът добави, че гратисният период, който се дава на новото правителство е много кратък, защото докладът на ЕК за България трябва да излезе през септември но "ние ще бъдем тук и ще помагаме".

В отговор на въпрос Етиен дьо Понсен допусна като вероятно в доклада на ЕК като пример да бъде посочен случаят с т.нар. братя Галеви, за да се покаже, че нещо "в системата не сработва". Така, според посланика, примерът ще бъде като илюстрация на пропуски в българското законодателство, дали възможност на хора,

задържани за криминални деяния, да излязат от ареста и да се кандидатират за депутати. Хубавата новина, според него, е, че все пак те не са успели да влязат в парламента. Но, добави Дьо Понсен, тези пукнатини трябва да бъдат затворени.

Във връзка с делото за убийството на студента Борилски, което под френски натиск ще се преразглежда у нас, но Франция реши да провежда паралелен процес, посланикът заяви, че има неща в българското правосъдие, които не работят както трябва.

"Чакаме конкретни решения от България, а не екшън-планове и обещания", подчерта Етиен дьо Понсен, който в нощта на изборите бе един от първите, които дойдоха в щаба на ГЕРБ в НДК, за да поздравят Бойко Борисов.

На въпрос за изборната търговия той отговори така: "Във Франция се купува вино, сирене, но не и гласове".

Посланикът смята, че изборите в България са преминали по задоволителен начин при силно участие на гражданите, а кабинетът ще е стабилен, защото участниците в него имат идеологически обща насоченост.

Според него е добре приет фактът, че в България ще има ясно мнозинство. Дьо Понсен отбеляза и добрите отношения на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов, който е посетил Париж през миналата година и е имал срещи с президента и в парламента.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?