Посланик Джеймс Уорлик приключва мандата си и напуска България на 14 септември

Джеймс Уорлик

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик приключва своя мандат в България и планира да напусне страната на 14 септември, съобщиха от пресслужбата на посолството на САЩ в петък. Той ще се завърне във Вашингтон и ще започне работа като заместник-специален представител за Афганистан и Пакистан - длъжност за старши дипломат в офиса на Държавния секретар, уточняват от посолството.

Датата на пристигането на следващия посланик все още не е известна, добавят от пресслужбата.

"За мен беше чест да работя като представител на президента на САЩ в България и аз се гордея с напредъка, който постигнахме в укрепването на американско-българските отношения", заявява посланик Уорлик, цитиран от пресслужбата.

"В сферите, в които работата ни бе най-тясно обвързана - върховенството на закона, енергийната независимост, сътрудничеството в областта на сигурността, инвестициите на САЩ и културния и образователен обмен - ние развихме трайни партньорски отношения и установихме добро приятелство", допълва посланик Уорлик.

"От деня, в който пристигнах, всеки миг в България ми носеше радост. Бях впечатлен от голямата красота и многобройните чудеса, скрити в тази страна, независимо дали това е каменистият бряг на Калиакра или са прекрасните музикални фестивали. Дълбоко вярвам, че България е един скрит скъпоценен камък", добавя посланик Уорлик.

"И макар че все още не е дошло времето да си вземем довиждане, нека споделя, че ще ми липсват преди всичко хората на България, както и големият брой българи, станали мои приятели. България завинаги ще остане в сърцето ми", казва още посланикът.

За нов посланик в София е номинирана Марси Бърман Рийс, която е дипломат с дългогодишна кариера и член на висшия състав на Държавния департамент. В момента тя е зам.-помощник секретар в Бюрото по контрола на въоръженията.

Между 2008г. и 2009 г. е била зам.-помощник на Държавния секретар по въпросите на Европа и Евразия. Преди това е служила като консул по политико-военните въпроси в посолството на САЩ в Багдад (2007-2008). От 2004 г. до 2007 г. е била посланик в Албания, а преди това - ръководител на американската дипломатическа мисия в Косово (2003-2004).

Споделяне

Още от България