Посланик Ема Хопкинс: Не е възможно да има нов референдум за Брекзит

Посланик Ема Хопкинс: Не е възможно да има нов референдум за Брекзит
Според посланика на Великобритания в България Ема Хопкинс не е възможно да бъде проведен нов референдум за Брекзит. "Не мисля, че е достатъчно само да искаме такъв. Вече се проведе един и трябва да защитим резултатите от него", каза тя в ефира на бТВ. 
 
По думите ѝ решението Великобритания да напусне ЕС вече е взето, но правителството на страната иска това да стане със сделка с ЕС. Въпреки това обаче се работи по това какво ще се случи, ако споразумение не бъде постигнато. 
 
Тя подчерта, че ако няма сделка, ще има двустранни преговори между Великобритания и отделните страни от ЕС по всеки въпрос. "Ние и сега водим такива. В момента преговаряме с българското правителство за това какво ще случи с българските граждани във Великобритания и с нашите граждани в България", обясни Ема Хопкинс.  
 
Тя обясни, че сценарият за Брекзит, по който се работи, гарантира, че всички които са били в Англия преди 29 март, ще имат същите права, както и сега  - без значение дали си живели повече или по-малко от 5 години.
 
"След 29 март може да продължите да бъдете във Великобритания, ако вече сте там. Ако искате да отидете там, ще имате право на престой от три месеца, ако искате да работите и да заведете семейството си трябва да подадете молба за това. Всеки случай ще се решава отделно през преходния период до 2021 г.”, отбеляза дипломатът.
 
След 2021 година обаче ще важат нови правила. Ако човек реши да остане, вече ще е от значение доколко той е полезен за държавата и обществото там, се разбра от думите ѝ.
 
"Ние не искаме да разрушаваме нито бизнес, нито личните планове”, допълни Хопкинс.
 
Тя каза още, че иска да разбере от българското правителство какви ще бъдат правата за британските граждани, които живеят тук.
Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?