Посланик Ема Хопкинс: Великобритания има сериозни доказателства срещу Русия

Време е да кажем "Стига толкова", обяви британският дипломат

Посланик Ема Хопкинс: Великобритания има сериозни доказателства срещу Русия

Великобритания има сериозни съдебно-медицински доказателства, потвърждаващи твърдението, че Русия е отговорна за отравянето на бившия двоен руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри.

Това обяви британският посланик в България Ема Хопкинс в интервю пред Нова телевизия в четвъртък.

"Веществото е дадено за независим анализ от Организацията за забрана на химическите оръжия. То се изследва и в независими лаборатории по цял свят. Резултати от тях очакваме съвсем скоро", подчерта дипломатът.

По думите ѝ в четвъртък сутринта общо 27 държави по света са обявили, че подкрепят Великобритания, в резултат на което са отзовани 143 руски разузнавачи.

Хопкинс добави още, че Великобритания разполага и с доказателства за това, че властта в Москва "развива своята способност да използва нервнопаралитични вещества за убийства по цял свят".

"Този инцидент е само един елемент от поредица действия от страна на Русия и е време да кажем "Стига толкова". Години наред се повтаря модел на поведение, при който Русия последователно нарушава и погазва международния правов ред: с анексирането на Крим, подкрепата за режима на Асад в Сирия, опита за преврат в Черна гора, намесата в избори по цял свят, кибератаки, дезинформация, свалянето на самолет в Украйна", коментира британският посланик в София.

Според нея Лондон изобщо не е бил учуден, че Москва отрича участието си в отравянето на Скрипа.

"Русия не отговори на нашата молба за сътрудничество по случая и отвърна със сарказъм. В същото време медиите в страната плетат мрежа от лъжи. Те твърдят абсурдни неща като това, че Скрипал бил пристрастен към "Новичок" или че Тереза Мей го е разработила", каза още Хопкинс.

Дипломатът благодари на българското правителство за заявената подкрепа и солидарност с Великобритания, въпреки че до момента София не заявява категорично дали ще се присъедини към обединения западен свят и ще отзове руски шпиони.

"Всички, които застанаха зад нас, не го правят само от солидарност, а и в името на опазването на международната сигурност. Трябва заедно да възстановим равновесието. Трябва да минем през този период на пренастройване на международния ред", обобщи Ема Хопкинс.

Междувременно америакснкият посланик в България Ерик Рубин коментира пред БНТ, че "обединеният отговор на Съединените щати, EC и други страни по света е признак за сериозността на тази ситуация".

"Мисля, че най-важното е да се даде ясен знак, че нашите страни са заедно в подкрепата си за Великобритания. И отговорът тук, в България, също изразяваше подкрепа. Мисля, че е важно, че всички ние сме обединени заедно в този отговор", допълни Рубин в четвъртък.

Споделяне

Още от Свят