Посланик Филчев обявен за общодържавно издирване

Посланик Филчев обявен за общодържавно издирване

Софийският военно-окръжен съд пусна за общодържавно издирване българския посланик в Казахстан Никола Филчев, след като той за четвърти пореден път не се яви като свидетел по делото за откритите преди шест години в дома му подслушвателни устройства.

Преди ден бившият главен прокурор излетя през Турция за Казахстан, където е назначен за посланик. Предишните пъти все още беше в София, но се укриваше старателно и отказваше да получава призовките.

Адвокат Николай Георгиев обясни пред журналисти, че съдебен служител е намерил Филчев на VIP-а на софийското летище в 10.50 сутринта в сряда, но посланикът отказал да получи призовката.

В момента, в който Никола Филчев стъпи на българска земя, тъй ще бъде задържан и докаран с конвой в Съдебната палата, за да получи призовката си. Осигуряването му за следващото заседание, насрочено за 21 септември, е ангажимент на работодателя му - Министерството на външните работи, уточниха адвокатите на подсъдимите пред журналисти.

В четвъртък се разбра, че в съда няма официален документ, удостоверяващ трудово-правните отношения между бившия главен прокурор и новия му началник в лицето на външния министър. 

Станишев: Нормално е Филчев да замине

Премиерът Сергей Станишев заяви, че не може да коментира случая с бившия главен прокурор Никола Филчев от гледна точка на съдебната система. “Той беше предложен за посланик в Казахстан, получи агреман оттам и е нормално да замине, да изпълнява задълженията си”, обясни Станишев в четвъртък. Той припомни своята позиция отпреди три месеца, още когато правителството предложи на президента да назначи Филчев за посланик: “В България трябва да се научим да се отнасяме по-цивилизовано към хора, които са заемали висши длъжности и позиции".

Съдиите отново глобиха Филчев с 500 лева за неявяване на заседанието и  изискаха от МВнР да предостави писмени доказателства за посланическото назначение на Филчев. Той не се ползва с имунитет на територията на България, така че не би трябвало да има проблем да бъде задържан и доставен в съда.

Според адвокат Николай Георгиев, защитник на един от подсъдимите по делото, няма доказателства дали преди ден Филчев е заминал за Казахстан, може да е отишъл на почивка в Турция.

По-рано в четвъртък външният министър Ивайло Калфин съобщи пред БНТ, че Филчев наистина е занимал за Казахстан на 14 юни. През целия ден в сряда обаче говорителят на МВнР Димитър Цанчев отказваше да потвърди това и по време на редовния си брифинг каза, че заминаването на посланика се подготвяло и щяло да стане до края на седмицата.

Адвокатите на обвиняемите по “Филчевгейт” смятат, че делото не може да бъде изяснено докрай, без да бъде изслушан Никола Филчев и затова настояват той да е в съдебната зала на 21 септември. Според тях, ако Филчев не се яви в съда, обвиненията срещу тримата подсъдими в процеса - Пламен Арсов, Йордан Йорданов и Борис Бояджиев – трябва да паднат.

Още по темата
Още от България

Как оценявате присъдите по делото "Иванчева"?