Посланик Филип Отие: Много е важно ЕК да отчете напредъка ви във вътрешните работи

Очакваният в следващите седмици доклад на Европейската комисия за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред е много важен и е "много важно този доклад да бъде добър".

Това каза посланикът на Франция Филип Отие пред БНТ в сряда. Франция е една от страните в ЕС, която има резерви към присъединяването на България и Румъния към Шенгенското споразумение и която стана автор на компромисното предложение приемането на двете страни в зоната да стане на два етапа, като първият етап - отварянето на въздушните граници на двете страни - стане от есента на тази година.

"Много е важно този доклад да покаже, че България напредва, реализира напредък по пътя на правосъдната реформа, на борбата срещу корупцията, на борбата срещу организираната престъпност. Трябва това да бъде отразено. Това е в интерес на България при всички случаи", изтъкна пред БНР посланикът.

"Все пак трябва да признаем, че някои неща се развиха положително и че има някакъв прогрес, като например гласуването в парламента на Закона за конфискация на незаконно придобито имущество", продължи посланикът.

"Не мога да се произнасям по детайли на текста, но все пак предполагам, че това ще бъде взето предвид. Много е важно също, че парламентарната реформа, която в момента се обсъжда в Народното събрание, която се отнася до функционирането на съдебната система, много е важно тя да бъде доведена до край. Например как да бъдат избирани членовете на Висшия съдебен съвет. Това е изключително важно", наблегна посланик Отие.

"Ще повторя това, което непрекъснато казва Европейската комисия - за България е много важно да реформира из основи своята съдебна система", коментира дипломатът.

"Ние споделяме - французи, българи и останалите в Европейския съюз - една обща съдба, поради което абсолютно е необходимо един към друг да бъдем достатъчно лоялни и да доведем до край тези... Значимостта и за еврото, но не само за еврото. Просто цялата европейска конструкция е основана на общата съдба и на важността на това как всеки се отнася към другия", завърши коментара си по темата за Шенген посланик Филип Отие.

Споделяне

Още от България