Посланик Макълдауни: Нужно е решение, което да даде на България независимост

Посланик Макълдауни: Нужно е решение, което да даде на България независимост

Трябва да намерим решение, което да даде на България независимост от гледна точка и на икономиката, и на националната сигурност. Да си осигури енергийни ресурси от различни източници и то с необходимата прозрачност. Това заяви посланикът на САЩ у нас Нанси Макълдауни в сряда пред БНТ, поканена да коментира очакванията на американското общество и света след встъпването в длъжност на президента Барак Обама.

Посланикът каза още, че често за енергията се говори единствено в контекста на икономиката, но тя всъщност е основата, "на която се градят нашите общества".

"В своето обръщение президентът Барак Обама не говори конкретно за енергийната сигурност, но през цялата си кампания повтаря, че тя е съществена не само за икономиката", посочи Макълдауни. По думите ѝ много от съветниците на Обама, като държавният секретар Хилъри Клинтън, вече са казали, че енергията трябва да се превърне в приоритет и да се търсят смислени решения, за да не се стигне пак до ситуацията една страна като България, която няма отношение към боричкането между Русия и Украйна, да стане тяхна жертва.

По думите ѝ кризата, която преживя България в последните дни, е показала колко е съдбовен този въпрос.

По-късно френският посланик Етиен дьо Понсен в своя лекция отчете, че България зависи изключително от Русия не само за газовите доставки, но и за петрола и ядрената енергетика. По думите му това е в ущърб за страната.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?