Посланик Марси Рийс познавала Вежди Рашидов и като голям творец

Американският посланик Марси Рийс е поискала с подкрепата на министър Вежди Рашидов тракийското златно съкровище от Омуртаговата могила да бъде показано в САЩ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Съкровището бе намереното само преди два месеца от екипа на проф. Диана Гергова в Омуртаговата могила край разградското село Свещари.

Според съобщението посланик Рийс е посетила ведомството и е посочила, че е силно впечатлена от успешно осъществените проекти на екипа на Вежди Рашидов.

"Марси Рийс е казала, че познава Вежди Рашидов не само като политик, но и като голям творец и е подчертала, че по време на нейния мандат културата ще е един от приоритетите в дейността на посолството на САЩ в София", съобщиха от министерството.

Вежди Рашидов е благодарил за финансовата подкрепа на Държавния департамент на САЩ за реставрацията на църквата "Св. Тодор" в Бобошево, датираща от 11-и век.

Рашидов е разказал и за успешно реализираните с европейско финансиране през последните три години проекти на МК, като е акцентирал върху новите музеи. Министърът е запознал новия посланик на САЩ с петгодишния ни рамков договор за сътрудничество с Лувъра, в рамките на който през пролетта на 2014 г. страната ни ще се представи с изложба с тракийски съкровища във Франция, в която ще участват всички наши регионални музеи, съобщиха още от Министерството на културата.

Споделяне

Още от България