Посланик на ЕС в Южна Корея е разследван за шпионаж в полза на Китай

Сградата на ЕП в Брюксел

Европейската комисия потвърди в петък медийни съобщения, че е предприела вътрешно разследване срещу бивш посланик на ЕС в Сеул, заподозрян в шпионаж в полза на Китай. Според медийни публикации германецът Герхард Сабатил е ръководил представителството на ЕС в Южна Корея до 2016 г., когато е бил отзован предсрочно, предаде БТА от Брюксел.

Връщането на посланика е било свързано с оценка на германските служби за сигурност, които са отнели достъпа на Сабатил до поверителни данни. Преценката за предоставяне или отнемане на достъпа до такива данни е на властите в държавата, от която произхожда оценяваният, поясни говорител на ЕК. Той добави, че националните власти в подобни случаи не са длъжни да съобщават основанията си за прекратяване на достъпа до поверително съдържание.

Службите на комисията са започнали своя проверка, след като преди две седмици случаят бе първоначално съобщен от германското издание "Шпигел". Говорител на ЕК отбеляза, че всички европейски чиновници са задължени поне две години след напускането на работата си да искат разрешение от службите на ЕС, преди да подпишат нов трудов договор. В продължение на 12 месеца, след като са напуснали службите на ЕС, бившите служители нямат право да извършват лобистка дейност сред свои бивши колеги, добави говорителят.

Според "Шпигел" бившият посланик е започнал работа за министерството на държавната сигурност на Китай и през 2017 г. е напуснал работата си в европейските институции. Той е бил назначен в лобистката фирма, чието представителство се намира на метри от сградата на Европейския парламент в Брюксел.

Споделяне

Още от Европа