Посланик Пардю увери, че в момента няма опасност за Бургас

Посланикът на САЩ Джеймс Пардю в момента не вижда никаква реална опасност за Бургас, предаде БНР. Според него градът е точно толкова застрашен, колкото всеки друг в Европа и по света. Американският дипломат направи това изявление след срещата си с кмета на Бургас Йоан Костадинов.

Посланикът е уверил, че американският контингент, който е разположен на базата в Сарафово, работи в сътрудничество с градската управа и ще информира местаната власт по всички въпроси, свъразни със сигурността. "Сигурен съм, че съвместната ни работа ще завърши с успешен край и че американските военни ще станат добри граждани на Бургас", заяви Пардю.

Той дабови, че не са обсъждани въпроси за конкретни компенсации в случай на негативини последици за туристическия сезон, тъй като той още не е започнал. Посланикът подчерта, че американското правитество се надява на бързо разрешение на кризата в Ирак.

Американския дипломат потвърди информацията, че вчера представители на посолството са направили оглед на бургаската авиобаза "Равнец", но отказа да съобщи повече подробности.

Посланик Пардю се срещна и с областното и общинското ръководство на СДС. Той даде висока оценка на взетата от СДС- Бургас позиция за излишно и ненужно създаване на напрежение във връзка с посещението на иракския посланик Яхия Махди и негови изявления.

Преди седмица иракският дипломат обяви в града, че всяка американска база от която се извърши агресия срещу Багдад ще бъде обект на иракско отмъщение, независимо в коя точка от света се намира. Махди каза още, че при война срещу Ирак всеки американски обект по света трябва да се чувства застрашен.

"Това е поредното доказателство, че този режим трябва да бъде премахнат, заяви днес посланик Пардю.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: