Посланик Плугчиева и двама от “Атака” не подписаха вота на недоверие за “Белене”

БСП и партията на Сидеров внесоха обреченото искане за оставка на кабинета

Станишев със събраните подписи за енергийния вот на недоверие, сн. БГНЕС

След като останаха в изолация и почти се бяха отказали от вота на недоверие към кабинета “Борисов” заради решението за спиране на строителството на АЕЦ “Белене”, в петък депутатите от БСП и "Атака" събраха необходимия минимум подписи и депозираха искането си в деловодството на парламента.

Двете партии, едната с 40, а другата с десет депутати, успяха да внесат точно 48 подписа, колкото е записано като възможно най-малко в правилника на Народното събрание. Искането за обречения четвърти поред за правителството на ГЕРБ вот на недоверие подписа и деклариралият принадлежност към БСП бивш законотворец от РЗС Георги Терзийски.

 

От документа обаче стана ясно, че ексвицепремиерът в кабинета “Станишев” - Меглена Плугчиева, за която преди седмици стана ясно, че заминава като посланик в Швейцария, предложена от ГЕРБ, не е подписала искането за оставка на правителството.

 

Лидерът на БСП Сергей Станишев обясни, че Плугчиева не е парафирала, защото е “поставена в двойно положение”.

 

От документа стана ясно още, че освен нея и народните представители Никола Пехливанов и Огнян Стоичков от ПГ на Атака не са подписали искането на оставката на кабинета.

 

"Страната ни повторно губи милиарди инвестиции. Загубите от пропуснатите ползи от прекъсването на проекта "Белене" се измерват с милиарди. Приходите от един реактор годишно са около 800 млн.лв. При забавяне с около 15 г. загубите от двата неизградени реактора ще бъдат над 30 млрд.лв.", са записали депутатите от левицата в мотивите си за вота.

 

"Няма обяснение и факта, че това престъпно решение се взема в момент, в който вече са известни основните заключения от предварителния доклад на избрания от ГЕРБ консултант по проекта HSBC. Те са безусловни: първо, в близките десетилетия регионът има нужда от 40 000 мегавата мощност, второ - около 2020 г. се очаква дефицит на електроенергия в страната и трето - електрическата енергия от АЕЦ"Белене" е конкурентна", се посочва в документа.

 

Според БСП за пореден път в България връх вземат онези, които рушат, а не онези, които градят. Затова нека не се чудим защо сме там, където сме - в задния двор на модерните европейски нации, смятат вносителите.

 

Правителството на Бойко Борисов изгони и RWE, и БНП-Париба, и после се жалва, че нямали пари и инвеститори, посочи още Станишев.

 

Вероятно обсъжданията за исканата оставка на кабинета ще се проведат веднага след Великденската ваканция на парламента.

 

Все още не е ясно дали в замяна на получената подкрепа от страна на “Атака”, БСП ще подкрепят искането им за провеждане на референдум по темата “Белене”.  

 

 

От мнозинството реагираха, че внесеният вот е безпринципна коалицията между "Атака" и БСП за АЕЦ "Белене".
 
 
Вотът на недоверие, който ще последва - преди или след Възкресение, е абсолютно безпринципен, без ясни мотиви, коментира в  кулоарите на НС  депутатът от мнозинството Александър Ненков. "И в момента и двете политически партии се опитват да яхнат вълната, свързана с прекратяването на проекта "Белене”, констатира Ненков.
 
 
По повод заявката на двете партии да искат референдум за "Белене" депутатът от ГЕРБ попита къде са били досега, след като 10 г. е управлявал техният президент Георги Първанов и не са се възползвали от това да инициират всенародното допитване тогава, а го правят сега.
 
 
По думите му е странно защо социалистите и националистите искат референдум по темата за втората атомна централа, точно когато се взе политическото решение такава да не се строи и правителството на ГЕРБ е първото, което се е осмелило да реши окончателно съдбата на проекта.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?