Посланик Плугчиева започва дипломатически курс

Пристигнал е агреманът, с който Германия одобрява назначението на Меглена Плугчиева за посланик на България в Берлин. "Така е, от утре започвам обучението си", потвърди пред Мediapool.bg самата тя.

В идните две-три седмици сегашният зам.-министър на земеделието и горите ще се срещне с министрите от кабинета, за да е наясно с политиката на страната ни в съответните ресори и с приоритетите, които трябва да се лансират и защитават в немската страна.

Това е рутинна процедура, която върви паралелно с изготвянето на дипломатическия паспорт на посланика, обясни Плугчиева. Очаквам до края на месеца да заема новата си длъжност, допълни тя.

Меглена Плугчиева е добре известна със сериозните си контакти в средите на германския бизнес и перфектния си немски език. Посланикът на Германия у нас Харолд Киндерман вече обяви, че Берлин ще се радва да приеме Плугчиева и прогнозира успех в мисията ѝ.

За назначението на социалистката отдавна настоява президентът Георги Първанов, но едва това лято за него склони и външният министър Соломон Паси.

Коментирайки скандала, раздухан в медиите, с досегашния ни посланик Николай Апостолов и германската полиция, в събота Първанов обяви, че отдавна е настоявал за неговото отзоваване.

Още от България