Посланик Приматарова: Европейската комисия е притеснена от подкрепата за Симеон II

Европейските институции смятат, че събитията в България след началото на предизборната кампания са демонстрация на политическа нестабилност, заяви Антоанета Приматарова, представител на България към европейските общности в Брюксел, по време на конференция във Велико Търново.

По нейните думи в Европейската комисия, където e известно, че основните политически сили в предишния парламент са постигнали консенсус за хода и темповете на икономическата реформа, с недоумение се посрещнали резултати от проучване на общественото мнение по този въпрос в България през този месец.

Според проучването само 3 процента от анкетираните българи се обявявали за продължаване на икономическите реформи, а 30 на сто поставяли подобряването на икономическото положение на гражданите като приоритет в бъдещото управление на страната.

Тази промяна в нагласите може да постави на карта успешния ход на преговорите за присъединяване, ако не бъде осъзнато от всички, че България не може да влезе в Европейския съюз без категоричната подкрепа на своите граждани , каза посланик Приматарова.

Главният преговарящ с ЕС Владимир Кисьов, зам. министър на външните работи, заяви днес във Велико Търново, че повишаването на жизнения стандарт на българските граждани е в пряка зависимост от успешния ход на преговорите за присъединяване на България към европейските структури. Заедно с Антоанета Приматарова днес той участва в научно-практическа конференция на тема "Критериите за членство в ЕС и постигнатият от Република България напредък при тяхното изпълнение".

Според Кисьов едно задълбочаване на кризата в Македония в съчетание с възможни промени на приоритетите във вътрешната и външната политика на България след изборите биха могли да се отразят неблагоприятно върху темповете на преговорите за присъединяване .

Сега България се намира в много добри позиции и ако не бъде засегнат валутният резерв на страната, през следващите 2 - 3 години може да бъде достигнат 7 - 7.5 на сто ръст на брутния вътрешен продукт /БВП/, а външният дълг да бъде намален до 60 на сто от БВП, прогнозира Владимир Кисьов.

Споделяне

Още от България

Как смятате да прекарате Коледа и Нова година?