Посланик Рубин работи за визита на Тръмп в България

Ерик Рубин, сн: БГНЕС

Всеки ден работя и ще продължавам да работя да посрещнем президента Доналд Тръмп в България, заяви посланикът на САЩ в България Ерик Рубин по време на бизнес форум, организирана от Американската търговска камара.

"Не мога да го обещая, защото ако обещая, може и да не мога да изпълня обещанието си. Мога само да работя в тази посока и ще се постарая. Тази цел е много важна”, каза Рубин, цитиран от БГНЕС.

Той коментира, че за него най-важният приоритет, е създаването на работни места.

"Личната ми гледна точка е, че България се справя много добре във всички останали отношения с изключение на това. Трябва да намерим начин да способстваме за по-добър икономически растеж. Тези времена на предизвикателства и кризи са времена, и на възможностите за двустранните ни отношения”, смята посланикът на САЩ у нас.

Рубин е на мнение, че американското и българското общество споделят едни и същи ценности като - сигурност, мир, просперитет, демокрация и свобода.

"Те са изключително важни в контекста на по-далновидния поглед на бъдещето и външната ни политика, а именно-единна, свободна, невредима и мирна Европа. Искам да подчертая, че ангажиментът на САЩ към взаимоотношенията с България е основополагащ и остава непроменен през годините. Даже е по-силно действащ, отколкото в миналото”, заяви Рубин.

"Сигурността на нашите два народа изисква да посочим, че България демонстрира много силна ангажираност към ценностната система на трансатлантическа общност и това ще бъде преходно приложено в момента, когато България ще поеме председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. Прогресът, който е постигнат порез годините, отчасти води до този паметен момент, когато България ще поеме председателството на ЕС. Много институции и организации помогнаха за това, включително и Американската търговска камара, което трябва да бъде признато и оценено по достойнство”, коментира американският посланик.

Той отбеляза колко много американски компании оперират в България и добави, че "фактът, че американските компании гласуват доверие в България е достатъчен стимул”.

Посланикът посочи, че българската икономика расте с близо 3% годишно, което е над средното ниво за ЕС. Според него тези фактори предвещават добро развитие за компании, желаещи да инвестират тук.

Още от България

Кой според вас стои зад решението за отстраняване на Силвия Великова?