Посланик Стен Аск: Няма гратисни билети, нито запазени места за влизане в ЕС


21 май 2001

По време на шведското председателство беше отбелязан изключително голям напредък в преговорите за присъединяване на България към ЕС, заяви шведският посланик у нас господин Стен Аск по време на пресконференция, посветена на напредъка на страната в процеса на преговори за присъединяване към ЕС и на последното посещение на Тройката на Съюза в Скопие.

Швеция държи на принципа на диференциация при воденето на преговорите, както и възможността тези, които са започнали по-късно да догонят първите кандидати чрез реални резултати. Според посланик Аск България се е възползвала много успешно от тази възможност. "Всяка страна е оценявана единствено по своите достойнства. Това дава възможност на държави, които са започнали преговорите през 2000г., да напреднат много бързо и да достигнат държавите, започнали през 1998г. България е все по-близо да членството си в ЕС", коментира посланик Аск.

По време на последния кръг от преговори България затвори глава "Рибарство", с което общият брой на главите, по които са завършили преговорите става 9 от общо 31. Общият брой на отворените глави е 16, като по време на последната среща на 16 май в Брюксел започнаха преговори по "Свободно движение на стоки" и "Финансов контрол".

Следващата среща от конференцията по присъединяването по време на шведското председателство ще се проведе на 11 и 12 юни на ниво министри. Тогава се надяваме България да отвори още 4 глави - правосъдие и вътрешни работи, транспорт, митнически съюз, заяви посланик Аск. Ще се направи опит и за затваряне на глава "Данъчна политика".

По време на срещата на върха в Гьотеборг шведската страна е поканила за участие премиера Иван Костов и министъра на външните работи Надежда Михайлова заедно с останалите страни кандидати за членство. Очакванията за срещата в Гьотеборг е да се направи преглед на направеното досега в процеса на преговори. Ще бъдат насърчени кандидатите да продължат своите реформи. Ще се дадат насоки за успешното завършване на процеса на преговорите, като се очаква първите кандидати за членство ще приключат преговорите през 2002г. Това означава, че те могат да станат реални членове на ЕС през 2004г. и съответно да участват в изборите за Европейски парламент.

Целта на България е да стане член пред 2007г. - днес страната е на верен път, за да го постигне, допълни шведският посланик. България се справи изключително добре в преговорите с ЕС и искам отново да заявя, че за влизането в Евросъюза няма гратисни билети, нито запазени места, отново подчерта посланик Стен Аск. Единствената гаранция за влизане е провеждането на реформата, изпълнение на политическите критерии, спазване правата на ромското население, ограничаване на корупцията, преструктуриране на икономиката, за да може да се справи с конкуренцията на единния европейски пазар.

Нарастващ евроскептицизъм
Един от основните проблеми, които ЕС вижда в процеса на разширяване е растящият евроскептицизъм в някои от кандидатите. Проучвания на общественото мнение в Естония показват, че 59% от обществеността са против присъединяването към ЕС. Същата тенденция се забелязва и в Полша, Латвия, Словения, Чехия и Словакия.

Посланик Аск открои факта, че в България присъединяването към ЕС има най-широка обществена подкрепа. Според неговите очаквания "каквото и правителство да дойде на власт в началото на юли, то ще има програма с ясно изразена европейска ориентация и силен стремеж към членство в ЕС."

Причината за наличие на много противници на европейската интеграция в страните кандидати е, че досега присъединяването беше свързано с повече трудности и плащане на висока цена, отколкото с получаване на някакви реални предимство, смята посланик Стен Аск. Процесът на реформи беше болезнен, но усилията ще бъдат възнаградени с редица предимства за широката общественост, допълни посланик Аск.

Според проучването на Евробарометър 35% от населението на ЕС подкрепя присъединяването на България към Съюза. Най-ниска е подкрепата за Румъния - 33%. Най-силна подкрепа получават Унгария и Полша с 46% и 44%.

Най-силна подкрепа за разширяването на ЕС има в Швеция - 51%, Гърция - 49% и Дания с 48%. Най-ниска подкрепа има във Франция - 22%, Австрия - 25% и Белгия - 29%.

Свободно движение на работна ръка
Швеция иска максимална гъвкавост при решаването на този противоречив въпрос, като се отчетат особеностите както в страните членки на ЕС, като и в кандидатите. Положението изглежда по-трудно в страни като Германия и Австрия, които географски са заобиколени от кандидати за членство. Засега не може да се постигне компромис по тази тема, защото 14 държави подкрепят предложението за гъвкавост на Швеция, но Испания се противопоставя. По този повод министър Ана Линд каза, че Испания не бива да блокира взимането на решение, като изисква гаранции за националните си интереси чрез гарантиране на нейните приходи и в бъдеще от Фондовите на ЕС.

Споделяне

Още от Европа