Посланик Тафров отхвърли връзка между резолюцията за Либия и делото в Бенгази

Представителят на България в ООН Стефан Тафров отхвърли възможността за връзка между резолюцията за отмяна на санкциите на ООН срещу Либия, внесена в Съвета за сигурност от Лондон и София, и развитието на делото срещу българските медици в Бенгази.

Пред Би Би Си и БНР той заяви, че съвместната с Великобритания инициатива на България за внасяне на резолюцията не е свързана с делото срещу българските медици, обвинени преди 4 години в заразяване със СПИН на 393 либийски деца. Делото е изцяло от компетенцията на либийския съд, каза Тафров.

Вчера и външният министър Соломон Паси заяви, че няма пряка връзка между решението на София да внесе проекторезолюцията в ООН и надеждите на България за скорошно освобождаване на шестимата български медици.

Посланик Тафров прогнозира, че обсъждането на резолюцията в Съвета за сигурност няма да се забави прекомерно много. "Знаете, че Франция има определени резерви, а мнението на всички членки на Съвета е, че трябва да се търси консенсус. Заедно с това от разискванията стана ясно, че фактически нито една страна, включително и Франция, не е против вдигането на санкциите срещу Либия, тъй като са налице юридическите основания за това", заяви Тафров пред БНР. Той добави, че разговорите продължават, най-вече двустранно между Великобритания и Франция. "Мисля, че в близките дни ще се върнем към тази резолюция", каза още Тафров.

Резолюцията ще бъде гласувана - въпросът е дали Франция, която е постоянен член, ще наложи вето или не - това не мога да предскажа в никакъв случай, добави пред Би Би Си посланик Тафров.

Текстът на резолюцията, внесена от Великобритания и България, бе обсъден тази нощ на заседание на Съвета за сигурност. Това стана, след като либийското правителство официално пое отговорността за атентата над Локърби, а в сряда се появиха и първите съобщения, че Триполи е започнал да превежда обезщетенията за близките на загиналите 270 души при взрива на самолета на американската компания Пан Ам.

Резервите на Франция са свързани с искането на Париж за нова компенсация за друг атентат, при който либийски терористи взривиха френски самолет над Африка. Триполи обаче отказа с обяснението, че с френското правителство отдавна е постигнато официално споразумение и Париж е получил исканото обезщетение.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?