Посланикът на Афганистан: 10 милиона ще напуснат. България ще е транзитна страна

9-ма българи, евакуирани от Кабул, се завърнаха у нас (обновена)

Сн. Скрийншот Нова тв

10 милиона души ще напуснат Афганистан заради завземането на властта от Талибаните. България ще е транзитна страна, защото мигрантите няма да успеят да намерят работа в нея, заяви в неделя посланикът на Афганистан в България - доктор Мохаммад Сайфи.

"Всички искат да избягат, по неофициална информация 10 милиона души искат да напуснат страната. Младите и образованите не искат да остават там. Целта им е Европа, Америка, Австралия, Нова Зеландия страните, където има мир, спокойствие и работа, за да могат да издържат близките си останали в Афганистан", посочи н. пр. Сайфи в интервю за "Нова тв".

България ще е транзитна страна

На въпрос дали България ще е крайна точка за мигрантите, той отговори, че ще е по-скоро транзитна страна.

"Когато един младеж не иска да е в армията, не иска да остава в Афганистан, не иска да работи там, семейството му продава имуществото си. Тези пари отиват при трафикантите. Ако тези хора дойдат в България, те не могат да намерят работа и да осигурят своите родители в Афганистан. Затова като видят, че няма работа тук ще си тръгнат", каза посланикът.

Мохаммад Сайфи уточни, че е направил предложение към Обединените нации.

"Ако искате тези хора да останат в България, да им се даде някакъв малък първоначален капитал, да започнат свой малък бизнес тук, или им намерете постоянна работа. А иначе тук е трудно за българите да си намерят работа, камо ли за мигрантите", посочи той.

В петък стана ясно, че България е готова да приеме до 70 афганистанци на своя територия. Това стана ясно от думите на министъра на външните работи Светлан Стоев по време на кризисна видеоконференция на външните министри на НАТО, посветена на ситуацията в Афганистан. Тогава Стоев подчерта необходимостта от обстойна равносметка на развитията в Афганистан и възможните последствия за сигурността, сред които нарастване на терористичната заплаха и нелегална миграция.

Междувременно по-късно в неделя стана ясно, че деветима български граждани, които бяха евакуирани с международен полет от Кабул в Доха по-рано тази седмица, вече се намират на територията на България, съобщиха от Министерството на външните работи.

Министерството изказва благодарност към чуждестранните ни партньори и съюзници за успешното завръщане на сънародниците ни в родината. В събота със съдействието на румънските власти и посолството ни в Букурещ, у нас се завърнаха петима български граждани, евакуирани от Афганистан.

Ситуацията е по-лоша, отколкото си представяте

Мохаммад Сайфи разказа и за ужаса в Афганистан.

"Ситуацията е много по-лоша дори от това, което си представяте. Ситуацията е ужасна не само по телевизията. Приятели ми се обаждат. Разказват ми за убийствата, как вечерно време вадят хората от домовете им и ги карат в неизвестна посока. Те никога повече няма да се върнат. Това е огромна жестокост. Ако оставим всичко настрана и само си спомним за този самолет, който всички вие видяхте. Не мислете, че тези хора около самолета, върху самолета не знаят какво се случва, че са неграмотни или глупави. Не, повечето от тях са младежи, които са завършили университет, имат образование и са стабилни хора, но предпочитат да паднат от 500 метра височина, отколкото да живеят при управлението на талибаните", каза още н. пр. Сайфи.

Той припомни и управлението на правителството на талибаните от 1996 до 2001 г

"Помните с колко жестокост управляваха. Беше истински хаос. Колко много млади хора избягаха тогава. Телевизията и радиото бяха забранени, жените трябваше да си стоят вкъщи, момичетата над 15 години бяха задължавани да се омъжват и не е като да са имали избор за кого да се омъжат. Когото им изберат за него се женят. Образованието беше забранено", заяви още Н. пр. Мохаммад Сайфи.

Той посочи, че в последните 20 години е постигнат успех в правата на жените. "Когато се установят във властта и няколко чудестранни държави ги признаят официално, ще стане точно както преди. Това е техния шериат, тяхното законодателство", допълни още посланикът на Афганистан в България", каза още н. пр. Сайфи.

Путин: Русия не иска афганистански бойци, представящи се за бежанци

Президентът на Русия Владимир Путин призова да не се допускат бойци от Афганистан в страната, представящи се за бежанци, предадоха световните агенции. Той каза, че на Русия не са нужни престъпни елементи, които да идват от Афганистан и повторение на ситуацията от 90-те години на миналия век и от началото на 21 век, предаде ТАСС.

Путин допълни, че Русия не иска и престъпни елементи от Сирия да влизат на територията ѝ и припомни, че руските власти са направили всичко необходимо Сирия да не се превърне в развъдник на тероризма.

Руският президент разкритикува идеята на някои западни страни да пратят бежанци от Афганистан в съседните централноазиатски страни, докато техните визи за САЩ и Европа се обработват.

"Означава ли това, че те може да бъдат изпратени без визи до тези страни, до нашите съседи, докато самите те (западните страни), не искат да ги приемат без визи", запита Путин по време на среща с представители на управляващата руска партия Единна Русия. "Защо се възприема такъв унизителен подход за разрешаването на проблема?" добави той.

Австрия отказва доброволен прием на хора от Афганистан

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц направи първото си публично изявление за ситуацията в Афганистан и за политиката по отношение на бежанците.

В интервю за австрийската телевизия PULS 24 Курц заяви, че докато той е начело на правителството няма да има доброволен прием на хора от Афганистан.

Австрия "е приела над 40 000 афганистанци" и по този начин има своя "непропорционално голям принос", заяви канцлерът.

Вместо приемане на нови хора, той предлага да се подобри ситуацията на място, особено що се отнася до правата на жените и сигурността на населението.

Споделяне

Още по темата

Още от България