Посланикът на Германия е удостоен с най-високия български орден

В последните години на съвместна работа и членство в ЕС и НАТО Германия се утвърди като наш ценен приятел, доверен партньор и стратегически съюзник. Това каза в понеделник държавният глава Румен Радев, който връчи на посланика на Германия у нас Детлеф Лингеман орден "Стара планина" - първа степен.

Дипломатът получи висшето държавно отличие за изключително големите си заслуги за укрепването и развитието на българско-германските отношения.

Връчването на отличието президентът Радев определи като израз на признание за личния принос на германския дипломат, както и израз на значението, което България отдава на сътрудничеството си с Германия.

Отличните двустранни отношения в днешно време се дължат на последователната работа на нашите две държави, но и на изключително всеотдайната дейност на поколения български и германски дипломати, отбеляза президентът Радев, който изтъкна ангажираността в работата на германския посланик през мандата му и неговия принос за активизирането и разширяването на двустранните отношения.

Благодарение на посланик Лингеман получихме важна германска подкрепа в ключови области като правосъдната реформа, сигурността и контрола на външните граници на ЕС, усвояването на еврофондове, дуалното образование, посочи Радев.

Изключително високо ценим усилията на посланик Лингеман и екипа му за интензифициране на търговско-икономическите ни отношения, заяви президентът Радев и добави, че вече близо 5000 са германските предприятия в България, а двустранният стокообмен се е повишил и вече е над 6,6 млрд. евро за изминалата година. Германските инвестиции в България достигат близо 3 млрд. евро, с което ФРГ се утвърди като водещ инвеститор у нас.

От своя страна Детлеф Лингеман определи двустранните отношения като отлични в политиката, икономиката, културата. Туризмът процъфтява с около милион германски туристи, които посещават България. Много българи учат немски и инвестират в личното си бъдеще, тези млади хора инвестират обаче и в бъдещето на нашите двустранни отношения, посочи посланикът.

България предприе съществени действия в реформата на съдебната система, независимият съд е крайъгълен камък за стимулиране на чуждите инвестиции и икономическото развитие, каза посланик Лингеман.

Днес всички сме изправени пред особените предизвикателства на ЕС и мотото ви е, че "Съединението прави силата", но това важи за всички нас. Сигурен съм, че България с успех ще се справи с предстоящите предизвикателства, посочи германският дипломат по повод предстоящото българско председателство на Европейския съвет.

Споделяне

Още от България