Посланикът на САЩ: България да реши суверенно какви изтребители да купи

Ерик Рубин пак подчерта нуждата от енергийна независимост на страната и върховенство на закона

Посланикът на САЩ: България да реши суверенно какви изтребители да купи

България ще вземе суверенно решение какви изтребители да купи за въоръжените си сили, но освен цената трябва да има предвид способностите им и оперативната съвместимост с НАТО, каза посланикът на САЩ Ерик Рубин по време на дискусията в София, организирана от "Атлантическия клуб", в която участва и премиерът Бойко Борисов.

"Решението за модернизация ще иска тежки политически решения. България ги прави това ще я направи по-стабилна и сигурна", каза дипломатът в реч, озаглавена "Американско-българското партньорство: пътят напред". Според него НАТО е готов да подкрепи "всякакви опити" за модернизация на българските въоръжени сили.


Преди това Борисов обяви, че каквито и да бъдат самолетите, те трябва да са нови, а по-късно в парламента доразви тезата си, допускайки възможност да се закупят и руски изтребители, които не са съвместими с НАТО: "И Ф-16, и "Юрофайтер", и "Грипен", и МиГ, и Су имат заводи и произвеждат нови самолети. И като се купува, барем да е ново."

Ерик Рубин даде висока оценка на сътрудничеството между София и Вашингтон в областта на отбраната и отбеляза "значителния напредък", постигнат след подписването на двустранното споразумение през 2006 г.

"Двустранната активност в отбраната за последните две години се увеличи 400 пъти. Другата седмица България ще е домакин на Saber Guardian - най-голямото международно учение в Европа тази година", каза посланикът.

Той допълни, че общите усилия трябва да се съчетаят с увеличени разходи за отбрана на страните членки на НАТО и закупуване на нова техника, защото тя е "критично важна" за сътрудничеството в рамките на Алианса.

"Не става дума само за купуване на самолети, а и за съвместимост, поддръжка и инфраструктура, които не вървят в комплект с нито един изтребител", каза Рубин. Той съобщи, че заедно с българския военен министър Красимир Каракачанов "споделят възгледа, че България не трябва просто да дава пари, за да придобие самолети". Целта била процесът на модернизация да "освежи цялата икономика и отбранителната индустрия".

Важни са и опитът в истински въздушни схватки, и оперативната съвместимост с НАТО и със съседите

Посланик Рубин увери, че САЩ са готови да подпомогнат по всякакъв начин България при модернизация на армията и нейното оборудване, като изпратят на място свои специалисти и съветници.

"Макар крайното решение да е изцяло на властите в София, важни са и опитът в истински въздушни схватки, а оперативната съвместимост на машините трябва да е налице както със самолетите на САЩ и други съюзници в НАТО, така и със съюзници, които са ни съседи в региона", допълни дипломатът. На така изредените от него условия отгаварят предложените от САЩ Ф-16 "втора ръка". С такива изтребители са въоръжени съседните на България натовски държави Гърция, Турция и Румъния. Както се разбра обаче, офертата за Ф-16 "втора ръка" е била декласирана от служебното правителство, което класира на първо място шведските "Грипен". Премиерът Борисов, който участва в дискусията на "Атлантическия клуб", обяви новото си решение да се преговаря само за нови изтребители, като по-късно коментира, че може да бъдат и руски.

"И Ф-16 има нови. Да купим 37-годишни ли? Да извадим един кош пари за 37-годишни машини?", запита Борисов, индиректно настоявайки пред САЩ да предложат нови изтребители на изгодна цена.

"Гордеем се с ролята си като страна, която подпомага ангажимента на България към бъдещето и образованието на децата, включително чрез учебните заведения в София и Благоевград и "Фондация Америка за България", инвестициите и работните места на американските компании", каза Рубин. Той припомни, че преди седмица първият български сателит е бил изведен в орбита от американската частна компания SpaceX.

Проблеми с прозрачността и върховенството на закона

Според посланика обаче много още може да се направи по въпроси като бизнес климата и укрепването на демокрацията. "България има проблем с прозрачността и върховенството на закона, но и с демографията - младите няма да искат да останат, ако икономиката не расте и не виждат, че има работни места", каза Рубин и допълни: "Климатът за инвеститорите е форма на националната сигурност: колкото по-положителен, приветстващ и прозрачен е той, толкова по-голям ще е икономическият напредък на България."

Предизвикателствата от страна на Русия

"Европа е изправена пред много заплахи и предизвикателства днес, 27 години след падането на комунизма. Има стремежи от страна на Русия в региона да бъдат установявани определени правителства. На фона на всичко това е ясно, че България трябва да има добре оборудвани военни сили“, продъбжи Рубин

Американският посланик специално отбеляза, че диверсификацията на източниците на горива ще помогне на България, защото тя остава почти 100% зависима от Русия. Той приветства завършването на газовата връзка с Румъния и напредъка по изграждането на такава с Гърция.

Рубин поздрави София за усилията страната да използва "собствените си запаси от газ" и обяви, че Вашингтон ще е готов да окаже помощ в тази област. Преди ден американският президент Доналд Тръмп предложи във Варшава на 12 страни от Централна и Източна Европа да се възползват от доставките на втечнен газ от САЩ.

Посланик Рубен каза, че "няма никакво противоречие между българското членство в НАТО и отношенията ѝ с Русия". Той обаче предупреди, че връзките трябва да се базират на принципи и ценности.

"(Трябва) Да имаме добри отношения, да търгуваме и да инвестираме (в Руската федерация – б.р.), тъй като това са цели, които и САЩ преследват... Мисля, че България като член на НАТО и ЕС играе много позитивна роля в отношенията (с Русия)", каза Ерик Рубин.

Помощ за интеграцията на Балканите

Според посланика "България може да използва европредседателството си "като мост между балканските си съседи и ЕС". Според него Западните Балкани вече са уморени, след като 20 години след разпадането на Югославия все още има нужда от голям напредък в евроатлантическата интеграция на страните в региона.

Рубин приветства изявленията на българския премиер в подкрепа на Македония и интеграцията ѝ в НАТО". Коментарът му за идеята на Борисов всички държави членки на Европейския съюз колективно да влязат в НАТО бе уклончив: "Няма съмнение, че ЕС като най-голямата икономика в света и най-голямото групиране на членки на НАТО може да изиграе положителна роля. Всички усилия за създаване на колективна европейска отбрана не трябва да са за сметка на разходите на страните членки. Като добавка обаче би било положително".

В заключение Рубин каза, че през последните 27 години САЩ са подкрепили инвестициите, икономиката и работните места и укрепили връзките си с България и другите европейски държави на базата на "споделените ни демократични ценности."

Споделяне

Още по темата

Още от България