Посланикът на САЩ: България има “глобални отговорности”

Посланикът на САЩ: България има “глобални отговорности”

Статутът на Косово, отношенията с Русия и неразпространението на ядрени оръжия са общите глобални предизвикателства пред САЩ и Европа, заяви във вторник американският посланик Джон Байърли по време на лекция в Софийския университет.

Европа и САЩ имат стратегически интерес за изграждане на най-добри отношения с Москва, което не е лесно, но има малко глобални проблеми, които могат да се решат без съдействието на Русия, каза посланикът.

Москва може да бъде “могъщ съюзник” в борбата с тероризма и неразпространението на ядрено оръжие. Същевременно все още има сфери, по които няма съгласие, каза Байърли, като даде за пример енергийната политика на Русия.

Той посочи, че както Европа, така и България са до голяма степен зависими от енергийните ресурси на Русия и ЕС трябва да търси общ подход по този въпрос.

Противоракетният щит, който САЩ предвижда да изгради в Европа, е насочен срещу заплаха от Близкия Изток, а не срещу Русия, подчерта посланикът.

Той допълни, че по този въпрос САЩ започват интензивни двустранни дискусии на високо равнище с Москва, както и в Съвета "НАТО-Русия".

България не трябва да избира между САЩ, Европа и Русия, а може и трябва да бъде приятел както на Русия, така и на САЩ и Европа, отбеляза Байърли, като определи страната ни като пример за стабилност на Балканите, която ще има важна роля за бъдещето на региона.

Той каза още, че като член на НАТО и ЕС пред България има глобални перспективи, но и глобални отговорности.

Джон Байърли отбеляза също, че за много руснаци все още е трудно да приемат, че НАТО не представлява заплаха за Русия. НАТО ще продължи да се разширява, не защото има планове срещу Русия, а защото демократични държави, споделящи нашите ценности, правят своя суверенен избор да кандидатстват за членство, посочи той.

Впечатляващият принос на България в НАТО и традиционно близките връзки с Русия ви дават уникалната възможност да помогнете за преодоляването на тези предразсъдъци, останали от времето на Студената война, каза още посланик Байърли.

Споделяне

Още по темата

Още от България