Посланикът на САЩ: България има “глобални отговорности”

Посланикът на САЩ: България има “глобални отговорности”

Статутът на Косово, отношенията с Русия и неразпространението на ядрени оръжия са общите глобални предизвикателства пред САЩ и Европа, заяви във вторник американският посланик Джон Байърли по време на лекция в Софийския университет.

Европа и САЩ имат стратегически интерес за изграждане на най-добри отношения с Москва, което не е лесно, но има малко глобални проблеми, които могат да се решат без съдействието на Русия, каза посланикът.

Москва може да бъде “могъщ съюзник” в борбата с тероризма и неразпространението на ядрено оръжие. Същевременно все още има сфери, по които няма съгласие, каза Байърли, като даде за пример енергийната политика на Русия.

Той посочи, че както Европа, така и България са до голяма степен зависими от енергийните ресурси на Русия и ЕС трябва да търси общ подход по този въпрос.

Противоракетният щит, който САЩ предвижда да изгради в Европа, е насочен срещу заплаха от Близкия Изток, а не срещу Русия, подчерта посланикът.

Той допълни, че по този въпрос САЩ започват интензивни двустранни дискусии на високо равнище с Москва, както и в Съвета "НАТО-Русия".

България не трябва да избира между САЩ, Европа и Русия, а може и трябва да бъде приятел както на Русия, така и на САЩ и Европа, отбеляза Байърли, като определи страната ни като пример за стабилност на Балканите, която ще има важна роля за бъдещето на региона.

Той каза още, че като член на НАТО и ЕС пред България има глобални перспективи, но и глобални отговорности.

Джон Байърли отбеляза също, че за много руснаци все още е трудно да приемат, че НАТО не представлява заплаха за Русия. НАТО ще продължи да се разширява, не защото има планове срещу Русия, а защото демократични държави, споделящи нашите ценности, правят своя суверенен избор да кандидатстват за членство, посочи той.

Впечатляващият принос на България в НАТО и традиционно близките връзки с Русия ви дават уникалната възможност да помогнете за преодоляването на тези предразсъдъци, останали от времето на Студената война, каза още посланик Байърли.

Споделяне

Още по темата

Още от България

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?