Посланикът на САЩ: България не е полицейска държава

България е добре работеща демокрация, в която на власт е правителство, уважаващо законите, заяви във вторник американският посланик Джеймс Уорлик пред Нова телевизия.

"Неправилни са обвиненията, че България е полицейска държава. КНДР (Северна Корея - бел. ред.) е полицейска държава, България не е. Това са неправилни сентенции", добави той.

Според Уорлик докладът на Европейската комисия е външна оценка на това, което се забелязва и от българските граждани. Американският посланик изрази убеждението си, че "правителството се е ангажирало с всички необходими мерки да работи добре съдебната система и да има върховенство на закона в България".

"Реформата на съдебната система ще отнеме известно време на България и трябва да се внимава това да стане по правилния начин", коментира дипломатът. Той отново изрази подкрепата на САЩ за създаването на специализираните наказателни съд и прокуратура в България като обясни, че те работят много добре в неговата страна.

"Няма причина да не работят и тук", каза Уорлик.

Американският посланик отново декларира, че има добро сътрудничество между българските и американските специални служби, но отказа да коментира темата в детайли.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?