Посланикът на САЩ: България трябва да има качествени военни сили

България трябва да има качествени военни сили, за да може да е член на НАТО със свой принос в алианса. Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Пардю пред Би Ти Ви.

Страната ни влиза в пакта без все още да е приключил Стратегическият преглед на отбраната, който да очертае хода на военната реформа и модернизацията на българската армия до 2015 година.

Членството на България в НАТО означава преимущества и отговорности, каза Пардю. По думите му "безплатен обяд няма".

Преимуществото е, че България ще има гаранции за сигурността си и ще участва в процеса на формиране и вземане на решенията на Алианса. България има отговорността да зачита и да работи за сигурността на други страни, страната носи отговорността за способността на своите сили да участват в действията на НАТО, каза посланикът.

В отговор на въпрос Джеймс Пардю каза, че все още не е взето решение за американски бази в България. Министерството на отбраната оглежда къде могат да бъдат разположени бази, но все още няма направено предложение, нито пък правителството на САЩ е взело решение, каза Пардю.

Надявам се, че можем да имаме американски бази тук, вярвам, че наличието на американски сили ще стабилизира района на Балканите, добави посланикът.

Той посочи, че не може да се очаква непосредствен ефект за икономиката на страната от членството в НАТО, но България се възприема като част от европейската общност и стабилността е привлекателна черта за инвеститорите.

Посланик Пардю отбеляза, че членството ни в НАТО ще е от полза и за региона. Балканите са неспокоен регион и с членството си България и Румъния стават модел на страните от региона, каза посланикът.

В отговор на въпрос дали ще се разшири ролята на България във важни региони като Ирак например, посланик Пардю каза ,че не знае дали НАТО ще предприеме по-нататъшни стъпки в Афганистан или Ирак, но България ще има своята дума в този процес.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?