Посланикът на САЩ: Има позитивен момент при протестите

Марси Рийс, снимка БГНЕС

"Има позитивен момент при протестите. Процесите породиха дискусия за свободата на медиите, върховенството на закона и съдебни промени", заяви посланикът на САЩ Марси Рийс в четвъртък.

"Ние със сигурност уважаваме правото на хората да демонстрират и да изразяват публично своите гледища", допълни тя в първия си публичен коментар за политическата ситуация в България.

Нейните европейски колеги – посланиците на Германия, Франция, Холандия – вече изразиха публично категоричната си подкрепа за протестите и исканията на хората за разрушаване на олигархичния модел на управление.

Марси Рийс направи коментарите си в Бургас, където заедно с министър-председателя Пламен Орешарски и вицепремиера Цветлин Йовчев участва във възпоменателната церемония по повод една година от терористичния атентат на летище "Сарафово".


По повод плановете за назначение на Боян Чуков като секретар на Съвета по сигурността, което президентът Плевнелиев обяви за пореден кадрови скандал, Рийс заяви, че не само в България, а навсякъде назначенията на хора на важни държавни постове е от голямо значение. Според нея трябва "при такива назначения да има публични изслушвания, да има публично представяне на тяхното минало, хората да знаят техните биографии".

Коментарът ѝ съвпадна с внасянето на кандидатурата на и.д. шефа на ДАНС Владимир Писанчев за председател на агенцията на мястото на скандално назначения и след това оттеглен Делян Пеевски. Тъй като парламентът предвижда да избере новия председател на ДАНС по сходна непрозрачна процедура, авторитетни неправителствени организации настояха изборът да бъде спрян, докато не бъде премахната поправката "Пеевски" в закона, както и предвидената "прекомерна концентрация на безконтролна власт във фигурата на председателя на ДАНС".

Още по темата
Още от България

Какви ще са последствията от скандала около къщите за гости?