Посланикът на САЩ "изненадан" от пускането на Алексей Петров

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик определи освобождаването на Алексей Петров от ареста като "доста изненадващо" както за правителството, така и за гражданите. В израз на явна солидарност с позицията на вътрешния министър Цветан Цветанов, според когото решението на съда да пусне Петров е "притеснително", дипломатът изрази надежда Алексей Петров ще бъде наблюдаван отблизо по време на неговия домашен арест. Той също като министъра припомни, че това не е финалното решение на съда.

"Всички уважават решението на съда и очакват да възтържествува справедливото правосъдие", каза посланик Уорлик.

Помолен да коментира определението на магистратите, че няма организирана престъпна група "Октопод", Уорлик заяви отново, че "трябва да уважаваме решението на съда, както правят преобладаващата част от българите".

"Нека да изчакаме да видим всички доказателства, които ще се появят в процеса срещу Алексей Петров, да видим дали е виновен или не, и какви са неговите връзки с други елементи от това дело", добави посланикът.

Той бе първият чужд дипломат, който поздрави българското правителство за операция "Октопод" през февруари, след което дойде и насърчение от посланиците на ЕС.

През март Алексей Петров поиска среща с Уорлик, но дипломатът отказа такава. Петров му писа, че е жертва на политическа репресия и на несправедлив процес. Посланикът каза обаче, че вярва в българското правосъдие.

Цветанов: Алексей Петров е обществено опасен

Вицепремиерът Цветанов заяви по-рано в сряда, че и за МВР, и за прокуратурата Алексей Петров е обществено опасен.

Поставяйки под съмнение доводите на магистратите от Софийския апелативен съд, Цветанов бе учуден как така четири състава на градския съд и три на апелативния досега са приемали, че има достатъчно основания за постоянното задържане на Петров, а съдиите Камен Иванов, Надежда Трифонова и Невена Грозева са решили да го пуснат.

Не трябва да се подценява Алексей Петров, който е успял да изгради структура за влияние сред политици, общественици, в държавното управление и граждански организации. Но служителите на МВР не са демотивирани от решението на съда и съм убеден, че ще победим, каза Цветанов пред репортери във Велико Търново.

По думите на министъра защитниците на задържания умело са се възползвали от нереформираната съдебна система, която с подобни решения не може да упражни ефективна наказателна политика на държавата. В резултат обществото продължава повече от 20 години да живее в обстановка на несигурност, а мнозина анализатори на организираната престъпност не смеят да назоват нещата с истинските им имена.

"За всички е ясно как Алексей Петров функционираше и как генерираше своята сила. Естествено, с подкрепата на държавата. И точно това е проблемът, който наблюдаваме 20 години. Това е липса на държавност", коментира преди това пред БНТ Цветанов, който отново разясни, че управлението на ГЕРБ е най-доброто, което се е случило в България за последните 20 години.

Министърът повтори и тезата си, че пуснатите от ареста могат да влияят върху свидетели.

"Правим всичко възможно да предотвратим това. Ще пазим свидетелите. В момента има и полицейски автомобил, който стои близо до дома на Петров", уточни вицепремиерът.

В същото време той даде да се разбере, че гледа с ирония на освобождаването на Петров. Веднага след решението на съда обаче той обяви, че бившият съветник в ДАНС не е невинен и че излизането му от ареста ще тежи на съвестта на съда, който е "доста зависим".

Той предрече как ще се развият нещата оттук нататък: За никой вече не е изненада, че знакови обвиняеми имат различни заболявания. "Наблюдавайте какво ще се случи при този домашен арест - ще има лекуване и рехабилитация, в резултат на което делото ще се проточва с години и когато накрая бъде произнесена присъда, времето, през което Алексей Петров е бил под домашен арест, ще се приспадне и така ще му остане да излежава по-леко наказание", прогнозира Цветан Цветанов.

Всъщност съдът освободи Алексей Петров - Трактора от ареста не заради здравословните му проблеми, а заради законността на продължителния арест.

Министърът на правосъдието Маргарита  Попова отказа да коментира решението на съда. Не коментирам конкретни дела, защото не е в моята компетенция, не познавам делото, не е в манталитета ми на бивш прокурор, магистрат, да правя прогнози за това, какво ще направи съдът, заяви тя.

По думите ѝ обратното би било непрофесионално. Министърът добави, че всичко е в папките на делото, преценява прокуратурата, след това - съдът. Министърът на правосъдието няма такива правомощия, няма такъв достъп до информация и не желае да има и затова не прави коментари, заяви Маргарита Попова.

До 10-15 дни ще бъде внесен първият обвинителен акт

Цветанов отбеляза, че откакто е заведено делото срещу Алексей Петров, МВР и другите спецслужби работят с евроатлантическите партньори, които преди това не са искали сътрудничество "само и единствено заради въпросното лице и политиката, която водеше Петко Сертов и старото правителство". "Европейските партньори много добре знаят кой е Алексей Петров", заяви Цветанов.

Много по-сериозни и много по-страшни са нещата, каза Цветанов в отговор на въпрос дали е напълно убеден в ролята и наличието на престъпната група "Октопод", за чийто лидер е считан Алексей Петров.

Самата прокуратура обаче разби "Октопода" на "мини-октоподи", повечето от които изчезнаха безследно и накрая остана само един, състоящ се от трима души.

"Не са толкова много, но са били ключови политиците, които са пазили Алексей Петров и те са от всички партии", разясни министърът и "помоли" водещия да концентрира разговора върху други теми, които са по-важни за обществото.

Преди това Цветанов каза, че до 10-15 дни ще бъде внесен първият обвинителен акт срещу Петров.

От прокуратурата обаче засега не се ангажират със срок, в който ще внесат делото в съда. Един от наблюдаващите прокурори Светлозар Костов е в продължителен отпуск, който си взе, след като съдът каза, че е нарушил закона при отделянето на част от материалите от голямото дело "Октопод".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?