Посланикът на САЩ критикува правителствто в Киев заради корупцията

Американският посланик в Киев Мари Йованович

Американският посланик в Киев Мари Йованович е отправила необичайно строга критика към украинското правителство, като го е призовала да реши проблема с корупцията и да уволни специалния антикорупционен прокурор, предаде Асошиейтед прес.

В произнесена вчера реч, извадки от който са публикувани днес, Йованович е констатирала, че усилията на правителството "в реформите за борба с корупцията и за върховенство на закона още не са дали резултат, какъвто украинците очакват и заслужават". По думите ѝ правителството трябва да отстрани от поста антикорупционния прокурор Назар Холодницки, който бе уличен, че помага на заподозрени да се предпазят от обвинения в корупция.

В края на февруари Конституционният съд на Украйна отмени закон срещу злоупотребата с власт с цел забогатяване, което породи съмнения дали правителството ще се справи с ширещата се корупция.

Миналата седмица украински медии публикуваха резултатите от разследване за незаконно присвояване във военната промишленост, в което вероятно са замесени приближени на президента Петро Порошенко. По този повод Мари Йованович призовава за пълен одит на държавната компания за търговия с оръжия.

Речта на посланика съвпада с посещението на помощник-държавния секретар на САЩ Дейвид Хейл, който пристига днес в Киев.

Настояването на посланика на САЩ в Киев Мари Йованович да бъде уволнен председателят на украинската Специализирана антикорупционна прокуратура Назар Холодницкий е недопустима намеса във вътрешните работи на Украйна. Това заяви Холодницкий пред новинарския портал lb.ua, цитиран от ТАСС.

"Това, какво си позволява посланик на друга страна, лежи на тяхната съвест. Но намесата във вътрешните работи на друга държава е недопустимо", каза той.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?