Посланикът на САЩ пак напомни за организираната престъпност и корупцията

Американските инвестиции в България могат да бъдат много по-големи, ако се обърне повече внимание на борбата с организираната престъпност и корупцията, каза посланикът на САЩ Джон Байърли в петък в Хасково.  Той припомни, че от началото на мандата си в България настоява за нулева толерантност към организираната престъпност и корупцията. Това се отнася до работата на правоналагащите институции, друга част - до политическата воля на политическите лидери, а също и на съдебната система - така, че да се вкарат в действие законите, каза Байърли, цитиран от БТА.

През последните две седмици той обикаля малките градове в страната. Не мисля, че казвам нещо по-различно от това, което казват обикновените българи, защото аз го чувам именно на срещите си с българите, а именно, че трябва да бъде обърнато по-голямо внимание на борбата с организираната престъпност и корупцията, така, че България да се превърне в една модерна европейска страна, каза дипломатът.

Посланик Байърли отбеляза, че от сътрудничеството между българското Министерство на вътрешните работи и американската Агенция за борба с наркотиците има съществени резултати при залавянето на хероин, кокаин и други наркотици. Според него има още много неща, които биха могли да се направят в България, за да може да се "пречупи гръбнакът" на разпространението на наркотици. По думите му трафикантите на наркотици са силни, защото имат много пари. "И ние трябва да работим много по-добре, за да ги спрем, да отнемем мощта им и да ги тикнем в ъгъла - там, където им е мястото", заяви Байърли в коментар на последния доклад на Държавния департамент за търговията с наркотици в света и прането на пари.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?