Посланикът на САЩ пита защо се бави газовата връзка с Гърция

Посланикът на САЩ пита защо се бави газовата връзка с Гърция

Защо се бави изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция и подобните съоръжения с Турция и другите съседни страни, попита американският посланик Джеймс Уорлик в интервю пред бТВ в петък. Той допълни, че не вижда конкретни стъпки по тези проекти в последната година от поемането на властта от ГЕРБ

“Ако правителството наистина се ангажира за постигането на диверсификация, трябва дапредприемат конкретни мерки за постигането на това. Може да не става дума и да не се предприемат мерки за соларна енергия или за шистов газ (каквито интереси имат американски компании, представени от Уорлик в последните седмици – бел.ред.). Но има други примери, като например интерконекторите, чрез които може да се внася газ от Турция,

Гърция и от други места. Но след една година не виждаме да са реализирани тези проекти. Например интерконекторът с Гърция би могъл да достави допълнително още 1 милиард кубически метра газ, което ще допринесе за задоволяване на нуждите на България. Все още просто се водят разговори. Вече една година е изтекла от встъпването в длъжност“, коментира посланикът на САЩ.

Той допълни, че при подобни преговори не бива да се действа прибързано, но в същото време каза, че не може да получи отговор какво точно е направено по тези проекти.

“Разговарял съм с премиера, с някои други министри и те казват точно това, което се очаква да се каже, че те са ангажирани с постигането на диверсификацията. Но аз, като им задам въпроса защо нищо конкретно още не се е случило, отговорът е същият“, обясни Уорлик.

“Нито една държава не трябва да е зависима от един-единствен източник на енергия или една-единствена страна. Наистина се надявам, че правителството няма само да говори по тези теми, но и ще действа с конкретни мерки по постигането на диверсификацията“, каза още той. Дипломатът уточни, че въпросът не опира до Русия, която ще продължи да е силен партньор на България.

Споразумението за изграждането на връзката между Гърция и България бе подписано на 14 юли 2009 г. .между “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) , гръцката ДЕПА и италианската “Едисон“. Последните две трябваше да участват със съвместното си дружество “IТGI Poseidon“ в джойнт венчъра 50:50 с БЕХ за построяване на газопровода с капацитет 3-5 млрд. куб. м годишно. Предвиждаше се до края на 2010 г. да започне строежа на връзката, оценявана на 120 млн. евро. От тях 45 млн. евро са безвъзмездна помощ от Европейската комисия по линия на плана за възстановяване на икономиката на общонстта. Останалото финансиране трябваше да се осигури поравно от партньорите в проекта според акционерното им участие. За БЕХ това означава 37.5 млн. евро.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес